Poverenik objavio video uputstvo za popunjavanje informatora o radu organa vlasti

Većina organa vlasti ima obavezu izrade informatora o radu u elektronskom i mašinski čitljivom obliku, koji se objavljuje putem jedinstvenog informacionog sistema informatora o radu.
Poverenik objavio video uputstvo za popunjavanje informatora o radu organa vlasti
Foto: 021.rs

Nova obaveze deo je izmenja i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja.

Ovaj sistem vodi i održava Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, na OVOM LINKU

Organi vlasti dužni su da ispune ovu obavezu, pod pretnjom prekršajne odgovornosti, u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, odnosno do 16. novembra 2022. godine.
 
U okviru projekta "Otvoreni podaci za održivi razvoj" koji sprovode Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, Poverenik je pripremio i na svojoj internet adresi objavio video uputstvo za popunjavanje informatora o radu. Predmetnim uputstvom se, korak po korak, objašnjava postupak popunjavanja informatora o radu.
 
Poverenik podseća da, u skladu sa zakonom, obavezu izrade informatora o radu imaju:
  • organ Republike Srbije
  • organ autonomne pokrajine
  • organ opštine, grada, gradske opštine i grada Beograda
  • javno preduzeće, ustanova, organizacija i drugo pravno lice, koje je osnovano propisom ili odlukom organa iz tač. 1) do 3) ovog stava
  • privredno društvo čiji je osnivač ili član Republika Srbija, autonomna pokrajina, jedinica lokalne samouprave, odnosno jedan ili više organa vlasti iz tač. 1) do 4) ovog stava sa 50% ili više akcija ili udela u zbiru odnosno sa više od polovine članova organa upravljanja
  • privredno društvo čiji je osnivač ili član jedan ili više organa vlasti iz tač. 1) do 5) ovog stava sa 50% ili više akcija ili udela u zbiru
  • pravno lice čiji je osnivač privredno društvo iz tač. 5) ili 6) ovog stava.
"Podsećamo da obaveza da organi vlasti imaju informator o radu postoji još od 2004. godine, ali je sada sa izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog znacaja krug obveznika proširen. Takođe uspostavljen je Jedinstveni informacioni sistem informatora o radu, kao jedinstvena platforma gde će biti na jednom mestu informatori svih organa vlasti", navodi se.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija