Ružić: Ne zatvaramo seoske škole spajanjem odeljenja

Ministar prosvete Branko Ružić negirao je kao "potupnu besmislicu spekulacija koje su se pojavile u javnosti da to ministarstvo nastoji da zatvori seoske škole spajanjem odeljenja različitih razreda.
Ružić: Ne zatvaramo seoske škole spajanjem odeljenja
Foto: Pixabay
"Spajanje učenika različitih razreda nije gašenje škole, kao što je to predstavljeno u javnosti, niti je novina u sistemu obrazovanja i vaspitanja. Ovakav vid nastave primenjuje se godinama unazad u pojedinim manjim mestima, u školama sa malim brojem učenika od prvog do četvrtog razreda. Takve škole su i danas i realnost i potreba", rekao je Ružić, u pisanoj izjavi.
Prema njegovim rečima, "upravo na predlog direktora, poslednjim izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, data im je mogućnost, a ne obaveza, da zbog bolje organizacije i kvaliteta nastave, spoje učenike različitih razreda i od petog do osmog razreda.
"Tendencija Ministarstva ovim novinama u zakonu nije da škole ugasi, već da se omogući model nastave koji će za decu biti podsticajan i koji će im omogućiti socijalizaciju i timski rad koji su veoma važan segment obrazovanja i kvalitetnog razvoja učenika", istakao je Ružić.
 
Kako je naveo, "i danas postoje mesta u Srbiji u kojima školu pohađa samo šest učenika od prvog do osmog razreda, kao i da je trenutno 69 osnovnih škola sa manje od 50 učenika, a ne 350 kako se navodi u medijima".
  • N

    03.08.2022 08:16
    N
    Nestaje narod! BG,NS,NI sve ostalo,prazno!!! Sve vise cese,gasiti skole!
  • hazjajka

    02.08.2022 19:33
    Školstvo je dato u ruke čoveku koji ima 47 godina i ni dan staža (popularno inače ), kome u biografiji piše da je bio potpredsednik FK "Partizan" i predsednik omladine JUL-a; koji je izjavio da nije hteo resor obrazovanja, ali da su mu samo to ponudili; manjak inteligencije i odsustvo svakog stida je mana. Nastavnici ( dekretom se ne zovu više profesori) idu mu na ruku, jer su preplašeni od direktora koji su većinom postavljeni po partijskoj liniji. Postoji ipak nešto što se zove solidarnost, i još nešto, što se zove profesionalna etika. Dakle, ne može se otpustiti ceo kolektiv ako postoji zajedništvo. A još manje ceo grad. A tek sva obdaništa, škole, i fakulteti... Dakle, postoji način da oni koji su stručni diktiraju uslove nekolicini tek izašlih iz Akademije za mlade lidere. Samo bi trebalo da se oslobode straha za golu egzistenciju. Ko ono reče, tiraniju ne održavaju tirani, već zadovoljni robovi...
  • Dr

    02.08.2022 19:24
    Nasem narodu
    Ne valja nista.Uvek im smeta bilo kakav predlog.Ko jos normalan predaje odeljenju sa 2 djaka.Prepakujte odeljenja ,to je toliko logicno i normalno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija