Sindikat Fijata: Dve grupe radnika otišle u Slovačku, "tri meseca radna, pa jedan za odmor"

Predsednik Samostalnog sindikata Fijata u Kragujevcu Saša Đorđević izjavio je da su dve grupe radnika te fabrike iz Kragujevca otputovale na rad u Stelantisovoj fabrici automobila u Slovačkoj.
Sindikat Fijata: Dve grupe radnika otišle u Slovačku, "tri meseca radna, pa jedan za odmor"
Foto: Pixabay
On je rekao da su to radnici koji su se opredelili za odlazak na rad u inostranstvo po sistemu "tri plus jedan", odnosno da na svaka tri meseca provedena na radu imaju mesec dana odmora u Kragujevcu.
Đorđević je rekao da u sindikatu nemaju informacija o broju zaposlenih koji su prihvatili ponudu za rad u inostranstvu i da očekuje da će poslodavac početkom septembra saopštiti te podatke.
Prema njegovim navodima, kada se bude znao taj broj, znaće se i broj radnika koji se opredelio za otpremnine, jer će i oni koji ne prihvate rad u inostranstvu dobiti otkaze i otpremninu od 790 evra po godini radnog staža.
 
Predsednik Samostalnog sindikata u kragujevačkoj fabrici automobila rekao je da je da je FCA ispunila sve obaveze preuzete sporazumom sa sindikatima i Vladom Srbije koje se odnose na radno angažovanje radnika u matičnoj fabrici i inostranstvu, otpremne i socijalno zbrinjavanje zaposlenih koji su proglašeni za tehnološki višak.
 
"Bilo bi bolje da smo do ovih rezultata stigli bez protesta i blokada auto-puta, ali mi nismo imali drugog izbora", rekao je Đorđević.
 
Oko 500 radnika koje je FCS zadržao u fabrici, od juče su na kolektivnom godišnjem odmoru, koji će trajati do kraja avgusta. Po povratku sa godišnjeg odmora, oni će biti angažovani na poslovima demontaže postojeće opreme i montaži nove tehnologije za proizvodnju automobila na električni pogon.
  • Zoki

    03.08.2022 17:42
    Aùuuuu..kako će to kukavci izdržat???pa ovde su radili svaki treći???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.