Nacionalni stadion: Projekat od kog se uprkos krizi i neisplativosti ne odustaje

Vlast u Srbiji će zbog krize možda odustati od nekih važnih infrastrukturnih projekata, ali Nacionalni fudbalski stadion nije jedan od njih.
Nacionalni stadion: Projekat od kog se uprkos krizi i neisplativosti ne odustaje
Foto: Pixabay

Kao razlog odustajanja navodi se ekonomska kriza nastala zbog negativnih efekata pandemije korona virusa i rata u Ukrajini, piše Danas.

Ovaj dnevni list postavlja pitanje čemu onda najava o izgradnji nacionalnog i drugih stadiona u zemlji kada je reč samo o "najvažnijoj sporednoj stvari na svetu" koja zanima isključivo ljubitelje fudbala i ne spada u kapitalne projekte od kojih korist ima celokupno društvo.

Objašnjenje koje predsednik Aleksandar Vučić daje, da će se na taj način povećati BDP, ne zvuči ni malo održivo ni logično. Primera radi, i kada bi se na određenoj površini izgradila betonska kocka bez bilo kakve funkcije, došlo bi do povećanja BDP-a tokom njene gradnje, pa to sasvim sigurno ne bi bio izgovor za njeno podizanje.
 
Dobri poznavaoci kažu da je izgradnja nacionalnog stadiona na kome bi igrala samo reprezentacija besmislena jer bi njene utakmice na tom objektu bile retke a kvalitet srpskog fudbala nije na najvišem nivou tako da bi taj projekat donosio samo gubitke.
 
Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić kaže za Danas da osnovni problem u konkretnom slučaju predstavlja to što se infrastrukturni projekti od javnog značaja za izgradnju ne biraju na osnovu preciznih procena koliko je to isplativo i korisno za društvo niti se taj proces sprovodi na transparentan način.
 
"Jednostavno, ne sagledava se koliki će biti troškovi takvih projekata i da li su oni održivi. Isto tako ne analizira se da li će izgrađena infrastruktura biti u službi javnog interesa odnosno da li će biti korisna za građane. Na kraju treba reći i da se odluke o tome koji će infrastrukturni projekti biti realizovani ne donose nakon javnih rasprava na kojima je prisutna stručna javnost već u uskom krugu ljudi iz vladajućih struktura. Upravo na takav način se donose i odluke u vezi izgradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona. Procene ko bi trebalo da koristi taj stadion su potpuno pogrešne pa se insistira na tome da bi to bio teren na kojem bi igrala samo fudbalska reprezentacija Srbije. To je sasvim pogrešno, jer na taj način objekat bi bio neisplativ, to jest ne bi mogao da donosi profit. Razlog je taj što bi utakmice koje reprezentacija igra na njemu bile retke. Takav projekat bi imao smisla samo kada bi na tom stadionu svoje mečeve igrala naizmenično dva naša najbolja kluba, Crvena zvezda i Partizan. Takođe, ta dva kluba bi trebalo da budu uključena u finansiranje izgradnje tog objekta", ističe sagovornik Danasa.
 
On dodaje da izgradnja Nacionalnog fudbalskog stadiona nikako ne može da bude prioritet u odnosu na druge infrastrukturne projekte u zemlji koje su od opšteg značaja.
 
"U slučaju Nacionalnog stadiona ispunjavaju se interesu samo onih građana koji prate fudbal i mečeve reprezentacije. Svi drugi nemaju ama baš nikakvu korist od izgradnje tog stadiona. Sa druge strane, nadležni nikako ne bi smeli da odustaje od započetih infrastrukturnih projekata poput Moravskog koridora i izgradnje auto puta do Požege. Ono što je činjenica je da nema ekonomskog opravdanja da prioritet za izgradnju bude Nacionalni fudbalski stadion dok, primera radi, u Beogradu u nekim delovima grada nije izgrađena kanalizacija niti postoji postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda", naglašava profesor Arsić.
Profesor na FEFA fakultetu Goran Radosavljević takođe smatra da Nacionalni fudbalski stadion nikako ne može da bude prioritet u odnosu na neke druge važne infrastrukturne projekte.
 
"S obzirom da se takvi projekti u Srbiji sprovode uz pomoć kredita, uglavnom kineskih, jedini način na koji ekonomska kriza može da ugrozi njihovo sprovođenje je nemogućnost otplaćivanja određenih kredita. Zbog toga vlast očito vaga da li je neke od planiranih investicija oportuno sprovesti ili ne. Što se tiče Nacionalnog fudbalskog stadiona i on bi trebalo da se finansira iz kredita. Razmišljati o realizaciji jedne takve investicije u situaciji kada primera radi Beograd i drugi veliki gradovi u Srbiji nemaju postrojenje za preradu otpadnih voda je najblaže rečeno bezobrazluk", navodi sagovornik Danasa.
 
Iz ministarstava građevinarstva i finansija nisu odgovorili Danasu koji su to infrastrukturni projekti koji možda neće moći da budu sprovedeni ili će pak biti odloženi zbog ekonomske krize.
  • Trt

    04.08.2022 13:53
    Vrlo je jednostavno: ko god misli da je ovaj stadion stvarno potreban je ili lopov, ili mentalno zaostao - a u mnogim slučajevima oba.
  • Singer

    04.08.2022 07:09
    NS
    Sve imamo samo nam stadion naconalni fali naprednjacki nema sta.
  • agatoni,aga,akademik

    04.08.2022 06:55
    hahaha
    komentatori komentarišu karavani prolaze hahaha, koliko neznalica a Srbija za vreme Vučka duplirala zarade , BDP ,samo to je dovoljno ... e moji hejteri , zgubidani, roditelji da su vam na vlasti , opet bi blejali kako ništa nije dobro , al za ašov i lopatu nikad se ne bi vatali !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija