Đerlek: I privatnici će izdavati elektronske recepte

Ministarstvo zdravlja i "Pošta" započeli su saradnju na projektu integracije privatnog zdravstvenog sektora u sistem eRecept, čime će im se omogućiti da izdaju recepte elektronskim putem.
Đerlek: I privatnici će izdavati elektronske recepte
Foto: Pixabay
Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je danas da je reč o veoma značajnom projektu, koji ima za cilj da poveća kvalitet pružanja zdravstvenih usluga i podsetio da se u državnim ustanovama već izdaju elektronski recepti.
Istakao je da je važno da se privatni i državni zdravstveni sistem objedine u jedan centralni informacioni sistem, kako bi se uspostavila kontrola nad količinom lekova koji se propisuju.
"Primetili smo da se ogroman broj lekova propisuje u privatnom zdravstvenom sektoru, pa ćemo integracijom ova dva sistema imati potpunu kontrolu i uvid u propisivanje i količinu lekova i na taj način ćemo donositi zaključke od kojih će korist imati pacijenti", kazao je Đerlek na konferenciji za novinare u Palati Srbija.
 
Podsetio je da je vlada usvojila akcioni plan i program digitalizacije 2022-2026 i da je resorno ministarstvo realizovalo mnoge elemente iz tog plana, poput elektronskih zakazivanja i elektronskih uputa. Đerlek je najavio i da će u narednom periodu početi realizacija projekta eBolovanje, što će, kako je rekao, olakšati građanima i pacijentima.
 
"Zahvalan sam JP 'Pošta Srbije, jer ćemo zajedno početi ovu integraciju privatnog zdravstvenog sektora. Iskoristićemo njihove softverske potencijale", naveo je Đerlek.
 
V.d direktora "Pošta Srbija" Zoran Đorđević rekao je da to javno preduzeće ima najveći potencijal kada je u pitanju IT, te da je i očekivano da učestvuje u projektima digitalizacije naše zemlje.
 
"Želeli smo i da eRecept implementiramo i kod privatnika i da pomognemo našim građanima, ali i resornom ministarstvu, kako bi vodili evidenciju i omogućili da lekovi, koji su u takvim situacijama preko potrebni, budu dostupni građanima", rekao je Đorđević.
 
Đorđević je naveo i da je razgovorano o mogućnosti da pošta dostavlja lekove pacijentima na kućnu adresu.
 
"Želja nam je da ovo zaživi od današnjeg dana, ali punu primenu možemo očekivati od 1. januara, jer treba obavestiti privatne ustanove da mogu da koriste taj sistem i da je nuznno da mu se prilagode", kazao je Đorđević.
  • Maca

    04.08.2022 09:04
    Zašto ? Ušteda državi zar ne ?
    Zašto tako e pa da kao dobiješ sve na recept ali pod nadzorom RFZO koji će tako smanjiti upotrebu svih lekova i uštedeti da opet ima višak koji vraća u budžet pa da se vladt bahati i pravi nacionalne stafijume,mitinge bus turizmom i sve drugo nepotrebno nama a besplatno njima!
    Tako će se antibiotik dobiti tek kad budeš pred bolnicu kao na zapadu no tamo imaš i privatno osiguranje a ovi siromašniji se leče čajevima ,homeopatski i kako znaju i umeju !Raspitajte se kod naših gastrabajteta da čujete realno kako to funkcioniše i zašto odavde nose lekove i sami se leče!
  • DrMacolla

    03.08.2022 20:44
    Privatne ordinacije=SZR
    Niko nas ne ferma!
    Ni pdv nam ne vraćaju.
    Nemamo pravo ni instrumente da uvezemo itd.
    Mi smo najgore roblje, mi čisti privatnici !

  • ozbiljno zabrinut

    03.08.2022 19:06
    Da li ce zabrinutost za rukovodstvo nase zemlje i naseg predsednika biti dovojan argument da se dobije e-recept za bromazepam. Pod velikim sam stresom, pretnje atentatima se redjaju u beskrajnom nizu a ja kao i mnogi drugi nemamo beskrajan kapacitet da se izborimo sa tolikim stresom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija