Mihajlović: Od početka godine ubijeno 20 žena u porodičnom i partnerskom nasilju

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je da je od početka godine 20 žena ubijeno u porodičnom i partnerskom nasilju.
Mihajlović: Od početka godine ubijeno 20 žena u porodičnom i partnerskom nasilju
Foto: Pixabay
Ona dodaje i da je neophodna jača koordinacija nadležnih institucija, kao i uspostavljanje jedinstvenog registra nasilnika, navodi N1.

"Država je donela sve važne zakone, strategije i akcione planove u ovoj oblasti i žene su danas ohrabrenije da nasilnike prijave. Nasilje nad ženama je ogroman društveni problem, od početka godine ubijeno je 20 žena, više od 350 njih u poslednih 12 godina - to su strašni podaci", navela je Mihajlović.

Kako je saopšteno iz njenog kabineta, ona je istakla da ono što je neophodno jeste jača koordinacija, da se utvrdi da li je bilo propusta u radu, ali i više rada u prevenciji nasilja.
 
"I to je odgovornost svih nas – države i društva u celini. Podsećam, Koordinacino telo je tražilo i hitno formiranje jedinstvenog registra nasilnika koji bi sadržao sve podatke o učiniocu svih oblika nasilja prema ženama, kako bi se efikasnije pratila primena zakonskog i strateškog okvira", izjavila je ona.
 
Mihajlovićeva je pozdravila i inicijativu ministarke pravde Maje Popović i poverenice za ravnopravnost Brankice Janković da se izmeni Zakon o krivičnim sankcijama.

"Važno je da se propiše obaveza nadležnih organa da, po službenoj dužnosti, u slučajevima rodno zasnovanog i porodičnog nasilja, obaveste žrtvu o puštanju iz zatvora, kao i inicijativa ka boljoj koordinaciji i radu nadležnih institucija i ustanova radi sprečavanja nasilja u porodici i zaštite od nasilja u porodici. Mi smo inicirali i izmene Krivičnog zakonika i Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, po kojima rani i dečji brakovi moraju da se tretiraju kao oblik trgovine ljudima i nasilja u porodici. Sve dok ijedna žena trpi nasilje ili je žrtva porodičnog i partnerskog nasilja, naš posao nije završen", istakla je Mihajlović.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija