Tužilaštvo odbacilo prijavu novinarke Snežane Čongradin protiv menadžera FSS

Tužilaštvo je odbacilo krivičnu prijavu koju je novinarka lista Danas Snežana Čongradin podnela zbog ugrožavanja sigurnosti protiv menadžera Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Marka Čolića.
Tužilaštvo odbacilo prijavu novinarke Snežane Čongradin protiv menadžera FSS
Foto: 021.rs (arhiva)

Kako navodi Danas, krivičnu prijavu Čongradin je podnela nakon serije tekstualnih, audio i video poruka koje joj je Čolić u oktobru prošle godine poslao preko Fejsbuka, u kojima je, između ostalog, poručivao da je "ona njegova briga", kao i da će "poslati svoje pirane na nju".

Prilikom davanja iskaza pred tužilaštvom, Čongradin je rekla da poruke u početku nije shvatala ozbiljno imajući u vidu da se kao novinarka često suočava sa uvredljivim i pretećim porukama, a da je podnela prijavu nakon što je primila audio-video poruku na kojoj se vidi kako rukom zamahuje ka televizoru na kojem se emitovala njena izjava i kako joj upućuje niz uvreda i psovki.

Posebno odeljenje za visokotehnološki kriminal Višeg tužilaštva u Beogradu je prijavu odbacilo navodeći da navedene poruke, iako odstupaju od društveno prihvatljive komunkacije, "ne sadrže neposrednu, konkretnu i ozbiljnu pretnju po život oštećene ili njoj bliskog lica".
 
Advokat iz Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM) Milena Vasić, koja zastupa Snežanu Čongradin, navela je da je podnela prigovor na rešenje o odbacivanju krivične prijave.
 
"Tužilaštvo je na izuzetno uzak način tumačilo pretnju u konkretnom slučaju, nerazumevajući njenu multimedijalnost. Pretnja ne mora da bude verbalna, već može da bude izražena i gestom što je ovde i bio slučaj. Ovakvom odlukom tužilaštvo je poslalo veoma pogrešnu poruku kako novinarima tako i onima koji bi da im prete. Ta poruka glasi, ako pronađete odgovarajuću formu možete novinarima da pretite nekažnjeno", kazala je Vasić, dodajući da se znatno drugačiji standardi koriste kada se ocenjuje nivo ugroženosti javnih funkcionera.
  • White

    06.08.2022 07:33
    Korumpirano tuzilastvo. (cast izuzecima,kojih je malo).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.