Novine kod odobravanja stanova za bezbednjake: Računaće se staž, "brzi prsti" ostaju korisni

Vlada Srbije usvojila je na sednici održanoj u četvrtak i dve nove uredbe koje regulišu prodaju stanova pod povoljnijim uslovima pripadnicima snaga bezbednosti.
Novine kod odobravanja stanova za bezbednjake: Računaće se staž, "brzi prsti" ostaju korisni
Foto: 021.rs
Jedna reguliše ispunjenost uslova za kupovinu ovakvih stanova, a druga redosled osoba koje ispunjavaju propisane uslove, prenosi N1
 
Propisano je da će se redosled prijavljenih bezbednjaka za stan na nekoj lokaciji utvrđivati na osnovu tri kriterijuma: staža, tačnog vremena elektronske prijave za kupovinu i prava prioriteta za kupovinu stana ako je reč o lokacijama u Beogradu i Novom Sadu.
Uredbe se primenjuju na pripadnike Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativne agencije i Ministarstva pravde – Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, koji su u stalnom radnom odnosu u jednom od ovih državnih organa, kao i na pripadnike snaga bezbednosti koji su pravo na penziju ostvarili u jednom od ovih državnih organa, borce, porodice palih boraca, ratne i mirnodopske vojne invalide.
"Prioritet za kupovinu stana ima pripadnik snaga bezbenosti koji nema trajno rešenu stambenu potrebu", precizira se u uredbi.
 
Oni koji žele da se prijave za kupovinu ovih stanova, to mogu da učine kada država raspiše javni poziv za prodaju, na sajtu ssb-srbija.rs.
 
Po isteku roka određenog za podnošenje elektronskih prijava, utvrđuje se redosled osoba koje ispunjavaju propisane uslove. Taj spisak biće objavljen na istom sajtu.
 
Kako se ističe, podaci o stažu i vremenu korišćenja aplikacije "imaju jednaku vrednost prilikom utvrđivanja redosleda".
 
"Ukoliko se na osnovu podataka za dva ili više lica utvrdi isti redosled, prednost će imati lice čija elektronska prijava je podneta bliže vremenu otvaranja aplikacije Vlade za pojedinačnu lokaciju", precizira se u uredbi.
 
Uredbom se precizira da pravo da kupe stan po nižoj ceni imaju i borci, porodica palih boraca, ratni i mirnodopski vojni invalidi.
 
"Po dobijanju građevinske dozvole na svakoj lokaciji, opredeljuje se srazmeran broj stanova svake strukture i to: u Kraljevu 10 odsto od ukupnog broja stanova na lokaciji, a u Kragujevcu, Sremskoj Mitrovici i Vranju po pet odsto", navodi se u uredbi.
 
Kada je reč o utvrđivanju redosleda kupovine za ovu kategoriju građana, on se utvrđuje na osnovu vremena prijavljivanja.
 
Podsećamo da neki od pripadnika snaga bezbednosti koji su ranije kupili stanove izgrađene za njih u Novom Sadu, u njima ne žive nego ih izdaju, pa se u Fejsbuk grupama i na sajtovima za oglašavanje nekretnina mogu videti oglasi za izdavanje stanova u naselju na Jugovićevu. O tome možete čitati OVDE i OVDE.
  • Mara

    07.11.2023 12:07
    Kakvi brzi prsti sve je bilo unapred odredjeno, Stefanovicevi i Hrkalovickini ljudi su dobili stanove i ako u vlasnistvu imaju po tri stana sada ih izdaju za 700e i sa godinu dana radnog staza, sramora za drzavu i nas koji postono radimo i zivimo privatno zbog istih sa radnim stazom od po 20 godina, na veoma odgovornim poslovima. Sve je laž kako je predstavljeno u javnosti.
  • Milenko Spasojević

    09.07.2023 15:01
    Bruka
    I sad staž, rad na Kosovu 10 g, ratišta 2, kraj karijere ...
    Nemaju prioritet nego brzi prsti....ko pre djevojci njegova djevojka...
    Strašno nemam reči..
  • Pele

    21.02.2023 23:19
    Bruka
    U oktobru i novembru 2022. godine bilo je prijavljivanje za kupovinu stanova (koji nisu prodati) u Kraljevu, Kragujevcu, Vranju i S. Mitrovici. Zaključno sa 22.02.2023. godine nisu objavljene rang liste, a prošlo je 4 meseca. Zašto? Prema saznanjima koje imam čelnici Kraljeva i Kragujevca su prodali po oko 300 stanova, uglavnom licima koja nemaju veze sa sistemom bezbednosti. BIA i VBA su počele češljanje i zbog toga nema rang lista. Gde su sada AV, Vlada RS, ministri odbrane i MUP?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.