Tužilaštvo formiralo predmet o pretnjama ruskih ekstremnih desničara aktivistima u Srbiji

U Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal formiran je predmet koji se odnosi na pojedine objave u okviru Telegram grupe "Z-Orlovi", saopšteno je 5. avgusta za Radio slobodna Evropa iz tog Tužilaštva.
Tužilaštvo formiralo predmet o pretnjama ruskih ekstremnih desničara aktivistima u Srbiji
Foto: 021.rs
Ruska ekstremno desničarska grupa "Z-Orlovi", čije je puno ime "Rusko-srpski centar Orlovi" na društvenoj mreži Telegram targetira antiratne aktiviste u Srbiji od početka ruske invazije na Ukrajinu.
Na meti pretnji je malobrojna skupina ruske dijaspore koja se protivi politici predsednika Rusije Vladimira Putina i aktivisti koji organizuju skupove podrške Ukrajini.
"Znamo sve o tebi, u jednom si u pravu - pravda je neizbežna. I ta pravda je naša", samo je jedna u nizu pretnji upućenih ruskom antiratnom aktivisti Petru Nikitinu.
 
Pojedini aktivisti, poput Stanislava Suslova koji deset godina živi u Srbiji, prijavili su pretnje policiji i nadležnom Tužilaštvu.
 
U odgovoru na pitanje RSE povodom ovih prijava, Tužilašto za visokotehnološki kriminal je, uz potvrdu da je predmet formiran, 5. avgusta saopštilo da će "o preduzetim radnjama i merama kao i donetim odlukama obavestiti javnost kada se za to steknu zakonom predviđeni uslovi".
 
"Rusko-srpski centar Orlovi" registrovan je 2017. kao "neprofitna organizacija" sa sedištem u Sankt Peterburgu. Kanal na Telegramu pokrenuli su pet dana posle prvih ruskih napada na Ukrajinu i broje više od 3.000 pratilaca.
 
Vođa "Orlova" je ruski državljanin Aleksandar Lisov, a prema istraživanju RSE, povezani su sa ekstremnim desničarima u Srbiji. Na društvenim mrežama zajedno šire prorusku propagandu i dezinformacije o ratu u Ukrajini.
  • 21114

    08.08.2022 00:11
    Побогу, зашто?
  • kontuzovan

    07.08.2022 23:24
    ?
    stani, neko preti pravdom (sudjenjem?), nekome, ali ce zbog toga i zato sto "šire prorusku propagandu i dezinformacije o ratu u Ukrajini" oni zapravo biti "privedeni pravdi", cija je pravda starija?!
  • Branko

    07.08.2022 22:36
    Dezinformcije o ratu u Ukrajini, kao i o dogadjajima na teritoriji bivse SFRJ siri i RSE, pa ponekad lazu bas masno da im nema premca, a sada se zalazu za istinu. Nece biti, nisu oni nikada bili idealisti, a ni principi im nisu bili na vrhu liste vrednosti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.