Poljoprivrednici ujutru u protestnim vožnjama širom Srbije: Vladi ukazuju na niz problema

Poljoprivrednici okupljeni u udruženju Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije najavili su da će u utorak 9. avgusta u devet časova krenuti u protestne vožnje radnim mašinama i traktorima.
Poljoprivrednici ujutru u protestnim vožnjama širom Srbije: Vladi ukazuju na niz problema
Foto: Pixabay

Vožnje bi trebalo da budu završene protestnim skupovima u gradovima sedištima okruga, koji su planirani za 12.01 časova. 

Skupovi će se održati u Subotici, Kikindi, Somboru, Novom Sadu, Staroj Pazovi, Šapcu, Požarevcu i drugim gradovima i mestima, prenosi AgroSmart.

Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije predala je 4. avgusta prijavu protesta MUP-u Srbije, u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju.
 
Razlog za protestnu vožnju i okupljanje poljoprivrednika su, kako se navodi u prijavi, "ponižavajuće i očajno stanje u agraru Republike Srbije i ćutanje institucija na takvo stanje".
 
Njihovi zahtevi su da cena suncokreta ne bude niža od 700 evra po toni, te gorivo za jesenje radove po 170 dinara, na svim pumpama, i to da se omogući najmanje tri točenja dnevno po kartici i dva u rezervoare radnih mašina. 
 
Za prolećnu setvu traži se obavezan plavi dizel i oslobađanje akciza na gorivo.
 
Organizatori su najavili da će se učesnici protesta kretati isključivo po putevima i saobraćajnicama na kojima je dozvoljena vožnja traktorima i radnim mašinama i saopštili da će svako zaustavljanje i prekidanje protestne vožnje od strane MUP-a, nadležnih organa ili privatnog obezbeđenja smatrati blokadom i uskraćivanjem Ustavom zagarantovanih prava.
 
U ime više od 3.400 članova Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije prijavu je predao prdesednik udruženja Radoslav Adamović.
 
U sutrašnjem protestu učestvuju i poljoprivrednici iz Udruženja "Stig" iz Požarevca. Kako je za Agrosmart rekao Nedeljko Savić, predstavnik braničevskih poljoprivrednika, nisu postignuti rezultati na prošlonedeljnim i svim prethodnim sastancima sa ministrom poljoprivrede, članovima kabineta predesednika Srbije i drugim predstavnicima nadležnih institucija.
 
Problem je u državnom vrhu koji nema sluha za poljoprivedu, kazao je Savić i dodao da će sutrašnji protesti u ovom delu Srbije biti jednaki prethodnim – blokiraće se saobraćajnice u okolini Požarevca.
  • Traktor

    09.08.2022 14:20
    Ljudi ajmo u podršku, da stanemo za naše poljoprivrednike, da im damo podršku uživo.
  • Bojan

    09.08.2022 08:47
    ...
    Poljoprivrednici su svaki dan u protestnoj vožnji jer traktore i kombajne svakodnevno voze magistralnim putevima i to po mogućnosti u špicu. Valjda iz tog istog protesta ne čiste točkove traktora kad izlaze na put.
  • Bojan

    09.08.2022 08:44
    ...
    @Vegel

    Stranac može sam da osnuje firmu u Srbiji koja onda ima pravo da kupuje zemljište. Procedura koju si opisao je potpuno nepotrebna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.