U Beogradu 20 osoba zaraženo majmunskim boginjama, četiri pacijenta imaju virus Zapadnog Nila

Direktor Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije, prof, dr Goran Stevanović izjavio je da se na toj klinici leči 20 osoba obolelih od neuroinfekcije.

Kod četri pacijenta potvrđen je virus Zapadnog Nila. 

Stevanović je agenciji Beta kazao da je od neuroinfekcija, koje najčešće izazivaju ujedi krpelja i komaraca, na Infektivnoj klinici ove godine lečeno 75 pacijenata. 

"Virus Zapadnog Nila je letnja sezonska infekcija koja je kod nas prisutna svake godine, s povremenim epidemijskim pogoršanjima. Ove godine imamo značajno povećanje broja obolelih, ali ne možemo da kažemo da je to iznad višegodišnjeg proseka", rekao je direktor Infektivne klinike. 
 
Stevanović je kazao da na Infektivnoj klinici nema hospitalizovanih koji su oboleli od majmunskih boginja. 
 
Prema evidenciji Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", 20 slučajeva infekcije majmunskih boginja potvrđeno je na teritoriji Beograda, i po jedan u Južnobačkom, Južnobanatskom i Sremskom okrugu. Svi nosioci zaraze su osobe muškog pola. 
"U odnosu na neke evropske zemlje gde vlada epidemija, u Srbiji je još uvek sporadično prisutno oboljevanje od majmunskih boginja, ali je na klinici prisutan gotovo svakodnevni priliv inficiranih pacijenata ili onih sa sumnjom na zarazu. Svi oni, za sada, imaju lakšu kliničku sliku", kazao je doktor. 
 
Dodao je da se majmunske boginje u Africi prenose respiratorno ako se posluje s visoko kontanimiranim materijalom kao što su meso ili krzno životinje. 
 
"Kod nas se majmunske boginje prenose direktnim kontaktom s lezijama zaraženog bolesnika", rekao je Stevanović.
  • Novosadjanka

    09.08.2022 16:38
    denga groznica
    je raširena po mnogim zemljama Azije, pogotovo tamo gde ima dosta vode!Tajland , Kambodža, Butan, itd..... su zemlje gde je denga groznica kod kuće, a to znači, ako se za sedam dana ne otkrije bolest, ljudi, deca umiru od hemoragije, tj. pucanja unutrašnjih krvnih sudova. Delovi Bangkoka su čak ogradjeni, tj. izolovani jer su tu žarišta denga groznice. Ni malo nije naivno, bolest je veoma teška sa neizvesnim preživljavanjem. Komarci su prenosioci, neke aviokompanije kada poleću iz tih zemalja, obavezno poprskaju putnike, specijalnim sprejom, nije baš ugodno, ali je korisno.Na taj način sprečavaju širenje komaraca po zemljama destinacije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.