Prvi komarci sa virusom Zapadnog Nila otkriveni na Limanu, Novom naselju i u Veterniku

Od 67 uzoraka komaraca sa teritorije Novog Sada koji su sakupljeni u julu, virus Zapadnog Nila otkriven je u tri uzorka.
Prvi komarci sa virusom Zapadnog Nila otkriveni na Limanu, Novom naselju i u Veterniku
Foto: Pixabay
Kako navode iz novosadske "Ciklonizacije", reč je o uzorcima sa Limana, Novog naselja i iz Veternika.
 
"Ovo ne znači da zaraženih komaraca nema u drugim delovima grada, ali ono što je možda drugačije nego u prethodnim godinama je da se virus javlja već sredinom jula, dok je to uobičajeno i očekivano u avgustu i septembru. Najverovatniji razlog za to su vrućine koje nas prate još od maja, pa se i virus brže razvija u domaćinu – pticama i u vektoru – komarcu", objašnjava Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću "Ciklonizacije".
Kako kaže, iako u Srbiji, za razliku od susedstva, nije bilo zabeleženih slučajeva, u Novom Sadu se preventivno komarci testiraju i na viruse Denga i Čikungunja groznice, ali do sada nijedan uzorak nije bio pozitivan na njih.
 
"U saradnji sa novosadskom gradskom upravom i opštinskim upravama u Vojvodini, 'Ciklonizacija' tokom cele sezone prati prisustvo virusa Zapadnog Nila kod komaraca. Od početka sezone, samo na teritorija grada Novog Sada testirano je preko 200 uzoraka i ovo je prvi put u ovoj godini da je prisustvo potvrđeno. Za analizu je zadužena laboratorija Naučnog instituta za veterinarstvo iz Novog Sada, a prisustvo virusa utvrđuje se PCR metodom", objašnjava Aćimović.
Prema njegovim rečima, tretmani suzbijanja komaraca u delovima grada u kojima su zabeleženi zaraženi komaraci izvedeni su nakon uzorkovanja, a za celu teritorijiu grada larvicidni i tretmani protiv odraslih komaraca planirani su za sledeću nedelju. Početkom nedelje počinju larvicidni tretmani iz vazduha i sa zemlje kanalske mreže gde su izvorišta populacija komaraca, a potom startuju i tretmani protiv odraslih komaraca.
 
"Virus Zapadnog Nila je prisutan na našem području već godinama i ljudi moraju da budu svesni da on neće nestati. Zvanično je detektovan 2012. godine, a već 2013. godine Srbija je imla najveću epidemiju na teritoriji Evrope. Rezervoar ovog virusa su ptice, a prisutnost virusa Zapadnog Nila u komarcima očekuje se tokom avgusta. Prenošenje virusa sa komaraca na ljude obično se dešava pred kraj sezone, u avgustu i septembru, jer je to vreme kada komarci menjaju domaćine i krvni obrok uzimaju i sa ptica i sa ljudi. Prenošenje virusa zavisi i od temperature. Izrazito visoke temperature, recimo, pogoduju bržem razvoju virusa. U komarcu koji se hranio na zaraženoj ptici on se brže razvija, odnosno pre dostiže virulentnost i osigurava prenošenje na čoveka na kojem se komarac potom hrani. U zaštiti zdravlja građana ključno je tokom cele sezone držati brojnost komaraca pod kontrolom i na vreme prekinuti ovaj lanac prenošenja. Važno je da se sistematski radi na suzbijanju komaraca i da se ne dospusti da komarci opstanu toliko dugo da uzmu krvni obrok sa ptice, polože jaja, a onda ponovo uzmu krvni obrok
sa čoveka i tako prenesu virus", objašnjava Aćimović.
 
Inače, za slučajeve groznice Zapadnog Nila registrovane u Srbiji krivac je komarac kome je naše podneblje uobičajeno stanište. Reč je o urbanim, ili kako ih često zovemo kućnim komarcima, a čija su staništa kanali, bare, manje vodene površine, dvorišta i vlažni podrumi.
 
Tretmane protiv kućnih komaraca, "Ciklonizacija" izvodi još od aprila. Tokom ovih meseci izvedene su desetine serija
larvicidnih tretmana na kanalima, barama i svim stajaćim vodenim površinama. Takođe, izvedeno je stotine tretmana sa zemlje protiv odraslih formi ovih komaraca u svim delovima grada, prigradskim naseljima i selima, a rade se i tretmani u zatvorenom u zgradama koje imaju problem sa stalno poplavljenim podrumima na Novom naselji i Limanu.
 
"Razmnožavanje ovog komarca u svojim dvorištima građani mogu da spreče. Potrebno je da tokom sezone jedanput nedeljno potpuno isprazne kofe u kojima čuvaju vodu, uklone stare gume, konzerve, tegle i sve ostale predmete u kojima se zadržava voda pogodna za razvoj larvi komaraca, da stave mreže na ventilacione otvore i poboljšaju zaptivanje šahtova septičkih jama i kišnjičara. Preporuke je i da se kanali čiste od korova i otpadaka kako bi bili protočni, a voda u njima čista, kao i da se jedanput godišnje proveri da li su vertikale i drugi delovi oluka zapušeni opalim lišćem ili drugim materijalom. I male površine vode dovoljne su za veliku produkciju komaraca. Iz jedne čaše ili konzerve sa vodom ili saksije koja tokom sezone stoji u dvorištu može da se izleže čak 300 komaraca za samo sedam dana", objašnjava Aćimović.
  • Ivana Nana

    06.08.2022 09:26
    Iz Veternika sam, samo da pitam, a gde su?,
  • Tea

    06.08.2022 08:01
    Novo Naselje
    Na Naselju je potrebno sve ulaze prvo naprskati jer komarci dolaze iz ulaza i podzemnih voda.
    Ima puno dece i taj vecni problem komaraca na Naselju treba iskoreniti.
  • Preferans

    05.08.2022 23:39
    Komarci
    Za gorivo koje su potrosili za sulne buseve juce mogli su pola Srbije da isprskaju !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti