EPS u novom problemu: Nizak vodostaj smanjio proizvodnju struje za trećinu

Elektroenergetski sistem Srbije suočava se sa najnižim dotokom vode u poslednjih deset godina koji je u prethodna dva meseca prepolovljen.
EPS u novom problemu: Nizak vodostaj smanjio proizvodnju struje za trećinu
Foto: Pixabay
Kako navodi RTS, u EPS situacija se ovog meseca dodatno pogoršala - na Đerdap stiže samo 2.000 kubika vode u sekundi - tri puta manje od junskog višegodišnjeg proseka. Đerdapske hidrolektrane u normalnim uslovima pokrivaju četvrtinu potrošnje struje naše zemlje.
"S obzirom na hidrološku situaciju ova godina će biti slabija po pitanju proizvodnje i očekivanja su da proizvodnja u odnosu na neki prosek bude oko 30 odsto manja", kaže direktor za proizvodnju energije "HE Đerdap" EPS Radmilo Nikolić.
Brine i to što su i akumulacije u sistemu drinsko-limskih hidroelektrana poluprazne, a one sistemu daju do 12 odsto struje. U odnosu na plan, u osam hidrocentrala na Drini i Limu proizvodnja je za trećinu manja.
 
"Loša hidrološka situacija je u celoj Evropi, zbog loših snežnih padavina koje su bile tokom kalendarske 2021. i 2022. tako da je hidrologija na Drini, Savi jako slična kao i na Dunavu", navodi Nikolić.
 
Suša ne ugrožava samo hidrolektrane, već je generalno i velika pretnja za proizvodnju struje i u termoelektranama.
 
"U normalnom procesu proizvodnje termoelektrane koriste rečne tokove i vodu iz reka da bi vršile hlađenje tehnološkog procesa. Kada je taj vodostaj nizak, tada postaje kritično a u nekim uslovima moraće se i obustaviti preventivno proizvodnja da se ne bi oštetili proizvodni pogoni. I oni koji imaju nuklearne elektrane, to je takođe kritično iako oni imaju hladnjake gde drže rezerve vode. Ali dugoročno gledano, to zaista može da bude ozbiljan problem", objašnjava savetnik predsednika PKS za energetiku Miroslav Lutovac.
 
Evropski elektroenergetski sistemi su još prošlog meseca upozorili da su zbog nedostatka vode već morali da obustave rad nekih termo i nuklearnih blokova. 
  • Dr Miggyy

    10.08.2022 16:42
    EPS-OM SVAKO JAKE SUŠE VLADAJU
    Doktorka ministarka Mihajlović priča nebuloze u odnosima SPS i SNS. SPS je sigurna potpora SNS i ΛV. To se najbolje vidi u poslovanju EPS-a, gde glavnu i osnovnu reč ima SPS. EPS vode pečenjari i kadrovi ograničenog stručnog znanja. Kadrovi SNS su sa kupljenim i potkupljenim diplomama i doktori nauka sa plagijatom od doktorata i oni su bez premca u struci i politici, uništili su bolje kadrove. U EPS nekada su radili eminentni stručnjaci i profesori elektro i mašinske struke, a sada pečenjari i sličnih kadrovi po kvalitetu. Ranije EPS je izvozio struju, a sada uvozi ugalj i struju i to u velikim količinama. Ministarka se zanosila sa zelenom energijom, pa je uz pomoć amerikanaca požutela. Ona jedino nije se posvađala sa ΛV, već mudro sluša njegove izjave i reči. Tako ona je propagirala povećanje cene struje oko 20%, a kada se javio šef sa poskupljenjem do 10%, ona je preko noći usvojila tu cenu sa svojim opravdanjem. Jedino rukovodstvo EPS nema krivicu u opadanju vodostaj reka.
  • miki

    10.08.2022 14:17
    @Dušan Savić
    U pravu si, nas su učili na fakultetu da se jedino obnovljivi izvori isplate kada imaš domaću industriju koja je proizvodi. A ne ovako plaćaš subvencije strancima da oni zarade novac.
    A ako me se sećanje služi to si i govorio na forumima energetike, gde si i spominjao šta će se desiti sa gašenjem reaktora pa su naši "stručnjaci" i "analitičari" rekli da nema šanse da se to desi.
    Veliki pozdrav za mladog stručnjaka
  • H

    10.08.2022 13:16
    @Nimbus
    Ako se dobro sećam dekanter je poklonjen kasnije...
    Svejedno da su u paketu bili i dekanter i ona hoklica/stolica na kojoj je sedeo, loše smo prošli. :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.