Portal Bebac: Porodilišta boluju od dubokog sistemskog zanemarivanja

Roditeljski portal Bebac ocenio je da porodilišta u Srbiji "boluju od dubokog sistemskog zanemarivanja".
Portal Bebac: Porodilišta boluju od dubokog sistemskog zanemarivanja
Foto: Pixabay
Navode da rešenje problema ne leži u upiranju prstom u lekare i babice, kojih nema dovoljno, već se treba zalagati da lekari i babice rade u boljim uslovima i uz protokole koji će ih obavezati na dostojanstven pristup i poštovanje svake trudnice.

"Potrebna su nam nova porodilišta, veća ulaganja ali i edukacija žena o tome kako da se institucionalno bore za svoja prava. Jer, ako ne prijavimo probleme, nemamo adekvatan dokaz o tome šta se sve radi kako ne treba i ne zahtevamo od sistema da radi za nas", navode sa portala Bebac.

Dodaju da porodilišta neće postati bolja "razapinjanjem" lekara, pisanjem po društvenim mrežama, generalizovanjem, bez prijave problema, niti širenjem panike među trudnicama sa već ustaljenim terminom "akušersko nasilje". 
 
"Onaj ko pogreši ima svoje ime, prezime i postoji uvek neko iznad njega ko treba da pokrene postupak i utvrdi njegovu krivicu. Bez prijave i dokazane krivice ne možemo da pozivamo na odgovornost", poručuju iz ovog portala.
 
Ističu da se trećina porođaja u Srbiji odvija u dva porodilišta u Beogradu i jednom u Novom Sadu, gde se tokom jednog dana porodi do 40 žena, kao i da su neophodna gradska porodilišta koja bi primala isključivo trudnice kod kojih se procenjuje da će se porođaj odvijati prirodno.
 
Takođe ocenjuju da je korupcija jedan od najvećih problema domaćih porodilišta i pozivaju građane da, ako žele tome da stanu na put, krenu od samih sebe i zapitaju se da li bi prijavili svakog ko je dao ili uzeo novac za porođaj.
 
"Uobičajena praksa ‘čašćavanja’ i zabluda da time nešto dobijamo je uzrok gotovo svih problema unutar porodilišta. Istraživanje koje smo sproveli prvi put još 2016. godine pokazuje da je čak 42 odsto mama imalo ‘vezu’ na porođaju, a skoro 30 odsto je dalo novac lekarima za porođaj. Tome se mora stati na put", poručuju iz portala Bebac.
  • novo

    11.08.2022 03:24
    Kad ce doci vreme da porodjaju moze prisustvovati jos neko ili da u sobi moze boraviti clan porodice? Jedino u nasoj zemlji nije moguce. Kazu male sobe. Toliko se gradi na sve strane, a nema mesta za nova porodilista
  • Zvoncica

    10.08.2022 22:23
    ...
    Odlican clanak. Slazem se sa svim napisanim. Cesce trebamo citati takve teme.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.