Po ugledu na Japan: Modeli uštede energije koje bi Srbija mogla da primeni

Ministri energetike Evropske unije odobrili su predlog da zemlje članice dobrovoljno smanje upotrebu gasa za 15 odsto od avgusta do marta zbog neizvesnih snabdevanja iz Rusije usled rata u Ukrajini.
Po ugledu na Japan: Modeli uštede energije koje bi Srbija mogla da primeni
Foto: Pixabay
Evropska domaćinstva i preduzeća takođe bi trebalo da se ugledaju na Japan o načinima nošenja sa nestašicom energije, ocena je Svetskog ekonomskog foruma.
Naime, tokom energetske krize u Japanu pre jedne decenije, tržni centri su isključili pokretne stepenice, fabrike su smanjile vreme na montažnoj liniji, a građani su bili zamoljeni da priguše svetla i da koriste stepenice umesto liftova, što je takođe pomoglo u smanjenju potrošnje energije.
Većina japanskih kompanija ušla je u režim štednje, a ušteda energije, ili "setsuden" postala je nacionalni projekat za Japan nakon zemljotresa i cunamija u martu 2011. godine, koji su izazvali kvar u nuklearnoj elektrani Fukušima Daiči.
 
Takođe, i kockarnice poznate po trepćućim svetlima i bučnim mašinama, privremeno su zatvorene. Stav mnogih Japanaca u to vreme bio je "moramo nešto da preduzmemo, inače će doći do katastrofe".
 
Ministarstvo životne sredine ciljalo je na još veće smanjenje od 25 procenata kroz korake kao što su gašenje više od polovine svojih štampača u najintenzivnijim satima poslovanja, i traženje od radnika da donose svoja hladna pića, kako bi mogli da isključe automate.
 
Profesionalni bejzbol i fudbalski timovi prekinuli su noćne utakmice i pomerili utakmice na popodne, kako bi smanjili potrebu za osvetljenjem. Menadžeri u kompanijama smanjili su hlađenje prostorija i ohrabrili zaposlene da prihvate vladinu kampanju "Cool Biz" koja je podrazumevala i nošenje svetlije odeće tokom leta.
 
Proizvođač automobila Nissan promenio je vreme fabričke smene, kako bi smanjio opterećenje na mreži na vrhuncu, u popodnevnim satima, a lanac prodavnica Lawson prešao je na LED sijalice i dodao solarne panele.
 
Kako se ostale zemlje bore sa energetskom krizom?
 
Španska vlada uvodi mere da u svim javnim ustanovama, tržnim centrima, bioskopima, hotelima, aerodromima i javnom prevozu, uređaji za klimatizaciju ne smeju biti podešeni na temperaturi nižoj od 27 stepeni leti i veću od 19 zimi.
 
Kako je najavljeno, ove mere će važiti do 1. novembra 2023. godine, čime će Španija pokušati da smanji potrošnju gasa za sedam odsto. Mere koje uvodi Španija predviđaju i obavezu da radnje vrata svojih objekata drže zatvorenim pomoću automatskog sistema koji mora biti instaliran do 30. septembra, kako bi se izbegao izlazak toplog ili hladnog vazduha.
 
Osvetljenje u nekorišćenim kancelarijama, izlozima i na spomenicima mora da bude isključeno nakon 22 sata, a obavezna je i provera energetske efikasnosti u pojedinim zgradama. Takođe, španska vlada pozvala je privatni sektor da poveća rad od kuće.
 
Najbolji savet za uštedu energije Nemcima, koji su dosta zavisni od ruskog gasa, verovatno dolazi iz Grčke. Naime, grčki ministar turizma Vasilis Kikiljas smatra da nemački penzioneri zimi treba da dođu na duži odmor na Krit ili da se presele u Grčku.
 
Reč je o tome da je Grčka bolje pripremljena od Nemačke za hitni plan EU o dobrovoljnom smanjenju potrošnje gasa za 15 odsto. Nijedno grčko ostrvo, izuzev Evbeje, nije spojeno na gasovod. Oni se greju na ulje za loženje ili na struju. A ako istinski zahladi, kamin imaju mnoge kuće i stanovi.
 
Proširenje OIE u Francuskoj
 
Francuska takođe ima četiri terminala za tečni gas. Od sredine juna Francuska više ne dobija gas direktno iz Rusije, ali je postala najveći svetski uvoznik ruskog tečnog gasa. Pre mesec dana šefovi tri najveća francuska koncerna za snabdevanje ovim energentom pozvali su stanovništvo na uštedu struje.
 
Vlada u Parizu planira da dodatno diverzifikuje energetske izvore, da brzo proširi obnovljive izvore energije i napuni skladišta energenata. U međuvremenu, građani bi trebalo da uključuju mašinu za sudove samo jednom dnevno umesto dva puta i da stalno gase svetlo.
 
U javnim ustanovama u Italiji klima-uređaji više ne smeju da hlade prostorije na temperaturi ispod 27 stepeni, s tim što postoji prag tolerancije od dva stepena. Zimi javne ustanove mogu da se zagrejaju najviše do 19 stepeni. Kazne za nepoštovanje ovih mera kreću se od 500 do 3.000 evra.
 
Za razliku od drugih zemalja EU, Belgija nagrađuje svoje građane koji štede energiju. Od marta se primenjuju snižene stope PDV-a na građevinske proizvode i usluge kao što su rušenje i renoviranje kuća, ugradnja solarnih kolektora, geotermalnih pumpi i solarnih bojlera. Plaćaće se samo šest umesto uobičajenih 21 odsto za PDV.
 
Cena električne energije u Srbiji poskupeće od 1. septembra za 6,5 odsto, a kako je to cena poskupljenja bez poreza i taksi, ekonomisti su izračunali da će konačno povećanje biti 8,5 procenata.
  • istorijsko NE!

    11.08.2022 10:52
    Svetski Ekonomski Forum sprovodi svoj "Veliki Reset" tj. "4. industrijsku revoluciju" a EU ga realizuje u praksi. Niko za to nije glasao, nikakva demokratija nije u pitanju već tiranija male grupe ljudi i njihovih vazala. Sve ovo što rade već 3 godine je usmereno protiv običnih ljudi. Bukvalno je u pitanju perfidni rat između ekstremno bogatih prema ostatku populacije.
    Njima sve, nama ništa. Rat u Ukrajini su dogovorili da traje što duže samo da bi imali lažni izgovor za mere usmerene protiv radničke i srednje klase koje žele da unište.
  • Ja

    11.08.2022 10:25
    Kod nas poskupeo ogrev, stiropor ... Pa ti sad izoluj kucu i lozi drva po 12000 (da je bar metar zaista metar, trgovci ukradu pola).

    Struja samo 8% poskupela. Treba svi da se grejemo na struju zbog toga sto je pelet otisao na 44 din/kg a briket na 36 din/kg a ogrevno drvo kako gde ali skoro dvostruko nego prosle sezone. Ovo nije poziv da trosimo struju nego poziv drzavi da shvati da je jedini nacin smanjenja potrosnje struje da drugi energenti budu jeftiniji.
    Da li su drva poskupela zbog Srbije ili zbog izvoza u Nemacku ?
  • Dragan

    11.08.2022 09:40
    Ah
    Ja sam da se ukine ne sposobni desničarski kapitalizam i da se prestane narod tretirati ko stoku.Nuste sposobni već 30g niste čuli za ostavku ?Struja se u EU ne dobija iz gasa.Imqju nuklearke u hladnom režimu,imaju na ugalj,hidro i na naftu (manji kapacitet).Lažu o solarnim i vetro turbinama koje jedva napune bateriju.Naravno za nuklearke morate nabaviti stručnjake i skupu opremu a to bi vas koštalo.LED svetlo zqgađuje prirodu 12 puta višw nego obična sijalica.Smanjiti snagu obične sijalice možete samo sa jednim diodom od 100 din.I sijalica traje večno.Imam jednu u kuhinji stavljena je 1976 g TEŽ Ljubljana.Dioda štiti od pregrevanja kid uključenja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija