Poverenik podnosi krivičnu prijavu zbog objavljivanja Vučićeve adrese

Poverenik Milan Marinović najavio je da će povodom teksta u listu "Danas" u kom je objavljena adresa stana predsednika Aleksandra Vučića, podneti krivične prijave protiv NN lica.
Poverenik podnosi krivičnu prijavu zbog objavljivanja Vučićeve adrese
Foto: Medija centar Beograd

Kako navodi, krivične prijave će biti podnete zbog "neovlašćenog prikupljanja ličnih podataka".

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je u saopštenju naveo da u ovom slučaju ne može da sprovede ovlašćenja koja mu po zakonu pripadaju, pošto se tu "ne primenjuju one odredbe zakona koje se tiču načela obrade podataka o ličnosti, prava lica na koja se podaci odnose, obaveza rukovalaca i obrađivača podataka, kao i statusa i ovlašćenja poverenika".

"Međutim, to ne znači da poverenik ne može da štiti podatke o ličnosti koji su povređeni i na opisani način. U tom smislu poverenik će tužilaštvu podneti krivičnu prijavu protiv NN učinioca zbog krivičnog dela iz člana 146. Krivičnog zakonika, Neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka“, stoji u saopštenju.
 
Poverenik je podsetio sredstva javnog informisanja da "prilikom objavljivanja informacija u medijima poštuju podatke o ličnosti građana i da u svakom pojedinačnom slučaju, pre objavljivanja tih podataka, izvrše test javnog interesa kako bi utvrdili da li javni interes za objavljivanje konkretnog podatka preteže nad pravom na zaštitu podataka o ličnosti ili ne".
  • Nikola

    13.08.2022 17:13
    Da se zna
    Proverenik je ipak u sluzbi vlasti jer su ga oni tu i postavili.Zapamtite samo njegovo ime i prezime pa jednoga dana kada ova bagra padne suditi i njemu ukoliko se ogresio o zakon.
  • H

    12.08.2022 06:04
    @dijasporac
    "Danas" nije objavio gde predsednik živi. Objavio je da predsednik ne živi na adresi na koju mu se upućuju sudski pozivi. Može li premijer Trudo da tako izbegava sudske pozive?
  • xqt

    11.08.2022 23:52
    Samo u Smrdiji
    Kakva država, takav i poverenik. Sve se slaže. Cirkus može da nastavi sa radom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.