Vučić: Episkop Nikanor izvređao i sebe i SPC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je episkop banatski Nikanor izjavama o premijerki Ani Brnabić i manifestaciji Europrajd "izvređao i sebe i Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC)".
Vučić: Episkop Nikanor izvređao i sebe i SPC
Foto: 021.rs

"Episkop banatski Nikanor je izvređao sebe i našu crkvu, unizio našu crkvu, mnogo više nego što je bilo kada uradila Ana Brnabić ili bilo ko drugi", rekao je Vučić.

Istakao je da očekuje da vladika Fotije "pokaže dokaze kakav je to pohod na manastire i bogoslovije o kojem je pričao", a da vladika Nikanor "pokaže dokaze o navodima za Anu Brnabić".

"Srpska pravoslavna crkva to ima u svojoj dogmi i ona mora da se izjasni protiv toga. Ja nemam ništa protiv toga, to je njeno pravo, ali nema niko pravo da preti ljudima", naveo je Vučić.
 
Kazao je da nikada nije učestvovao u takvoj manifestaciji (Prajd) i da mu se nikada nisu sviđale, ali naglasio da je to pravo ljudi, poput prava na sve proteste.
 
"A šta to vas briga, jedan dan da li će neko da šeta. Šta te briga, idi taj dan na izlet na Avalu, na Frušku goru, gde hoćeš. Kad vidim taj agresivni ton kod nekoga, uvek se pitam šta je iza toga", kazao je Vučić.
 
Ponovio je i da se još ne zna da li će Europrajd biti održan, naglašavajući da je to pitanje bezbednosnih procena i mnogih drugih pitanja, a da će odluka biti doneta početkom septembra. 
 
Episkop banatski Nikanor anatemisao je premijerku Anu Brnabić i sve one koji će učestvovati na Europrajdu u septembru u Beogradu i izjavio da bi "upotrebio i oružje" protiv učesnika Parade ponosa.
  • Лиманац

    13.08.2022 23:22
    Слобода говора
    Оставимо све изјаве по страни, и представника Цркве, чији ставови свакако одражавају и став већине у Србији, и представника оних који би желели да се та манифестација одржи у Београду.

    Прво чињенице:

    1) Већина народа у Србији и грађана Београда не подржава идеју да се та манифестација одржи на улицама главног града.

    2) У Србији су људска права загарантована свима, без обзира на припадност некој мањинској заједници.

    3) Њихове параде одавно су престале да буду борба за права, а свеле су се на насилно, недемократско и провокаторско наметање њихових сватања свакоме ко се рационално томе противи.

    Уколико било ко изражава сумњу у вези са ставом грађана Србије, нека иницира расписивање референдума, да се пребројимо и видимо где смо. И нека се нико не заварава да ће успети насилно да наметне било шта грађанима Србије противно њиховој вољи.
    Тако нешто неће проћи.

    Извињавам се председнику на томе што га у овоме, као и већина његових сарадника и политичких сабораца, не могу подржати, али му се исто тако и захваљујем што је створио атмосферу да о Србији, њеном уређењу и њеној будућности одлучују грађани Србије, да не будемо таоци било чије политике и било чијих интереса, као и да слободно можемо да изнесемо свој већински став, без бојазни да ћемо због тога бити прогоњени, како је то било за време претходне власти.

    Надам се да ће оличење те политике бити и коначна одлука о (не)одржавању једне такве манифестације на улицама престоног града Београда.
    Нека нам је Бог у помоћи!
  • Сеновић

    13.08.2022 19:56
    Глас разума одметнуте цркве. Само цркве , јер она није одавно Србска.
  • @digitalni varvarin

    13.08.2022 19:41
    Ako nema ljudskih prava, onda će i tebi jednom neko oduzeti sva prava. Što bi ti bio izuzetak.
    Možeš u Rusiju, NR Kinu i DNR Koreju da isprobaš kako je to.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.