Istraživanje: Srbiji je potreban vođa koga će narod da sledi smatra više od polovine mladih

Srbiji je potreban jak lider i vođa koga će narod da sledi, smatra 57 odsto mladih, što je osetno više nego prošle godine, pokazalo je istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS).
Istraživanje: Srbiji je potreban vođa koga će narod da sledi smatra više od polovine mladih
Foto: 021.rs
Prema rezultatima istraživanja, 23 odsto mladih ne smatra demokratiju za najbolji oblik političke vladavine.
"Na uverenje da je jak lider najbolja opcija utiče celokupna globalna politička situacija gde se često lideri i jako vođstvo stavljaju u prvi plan kao garant stabilnosti i bezbednosti društva i države. Ta situacija kod mladih stvara utisak da se osećaju nesigurno i u postojanju vođe vide najbolje rešenje za državu", rekla je generalni sekretar KOMS Miljana Pejić.
Ona je navela da mladi u rasponu od 15 do 30 godina, među kojima je sprovedeno istraživanje, više podržavaju ideju jakog lidera, kao i da se nalazi ne razlikuju od sličnih u Evropi, baš zato što je to globalni trend.
 
Da Srbiji nije potreban vođa smatra 28 odsto, a ne zna 15 odsto ispitanih. 
 
Od ispitanih regiona, beogradski je najmanje za jakog vođu.
 
Istraživanje je pokazalo da 44 odsto mladih smatra da je demokratija najbolji oblik političkog vladanja, 33 odsto ne zna, a 23 ne smatra da je tako.
 
Kad se uporedi sa prethodnim godinama, poverenje u demokratiju neznatno je opalo, mada je i dalje na znatno višem nivou u odnosu na 2017. i 2018. godinu.
 
Čak 80 odsto mladih smatra da ne može da utiče na političke odluke, odnosno ta mogućnost je ocenjena sa jedan ili dva, a istraživanje je pokazalo i da ih nije glasao 42 odsto.
 
Do demotivisanosti je dovelo uverenje da izbori neće ništa promeniti, da su svi političari isti, kao i da političarima opšti interes nije u prvom planu.
  • Goranđel

    09.10.2022 19:13
    Sve smo jadniji i jadniji jer nam je svaka sledeca generacija zatucanija od prethodne. Pogotovo od devedesetih od kada su srbi ponovo primili hriscanstvo ( da ne kazem kult svetog save). Otud i ovakav rezultat ankete. Balavurdija zbijena u gomile koja zna samo za zakon copora i kojoj su autoritet krstace i masne brade. Dok je tako, propast nam je zagarantovana.
  • Nenad

    24.08.2022 18:42
    Srbiji treba vođa
    Ako je istraživanje tačno Srbija nema budućnosti. Srbiji je potreban funkcionalan pravni sistem koji je u stanju sankcionisati svakog pojedinca uključujući i nosioce vlasti a ne vođa, apsolutistički vladar koji odlučuje o svim pitanjima u zemlji.
  • Зис

    14.08.2022 09:30
    Зис
    Србији је потребна нова Револуција дасе све очисти и крене из почетка!!! Превише се прљавштине скупило и неможе се више дисати без последица!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija