EU zabrinuta zbog zapaljive retorike Beograda i Prištine: Odmah da se prekine sa opasnim izjavama

Evropska spoljnopolitička služba upozorila je da porast zapaljive retorike između zvaničnika Beograda i Prištine, a posebno izjave o ratu i sukobima na Zapadnom Balkanu, izazivaju veliku zabrinutost.
EU zabrinuta zbog zapaljive retorike Beograda i Prištine: Odmah da se prekine sa opasnim izjavama
Foto: 021.rs
"Visoki političari dve strane biće odgovorni za svaku eskalaciju koja dovede do povećanih tenzija i, potencijalno, nasilja u regionu. Obe strane moraju odmah da prekinu međusobna neprijateljstva i opasne izjave i da se ponašaju odgovorno", poručuje se u saopštenju.
Iz EEAS ponavljaju da će se sva otvorena pitanja između Beograda i Prištine rešavati kroz dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije uz posredovanje EU.
Naglašavaju da EU očekuje da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti razgovarati o ovim izazovnim temama tokom sledećeg dijaloga na visokom nivou 18. avgusta u Briselu.
 
Ponavlja se da postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa, u dijalogu Beograda i Prištine, kome posreduje EU, zahteva klimu koja doprinosi vraćanju poverenja, pomirenju i dobrim odnosima.
 
Dodaje se i neophodnost poštovanja i potpunog sprovođenja prethodnih sporazuma i ukazuje da nema mesta za radnje i izjave koje nisu kompatibilne sa opštim interesom i strateškim ciljevima regiona.
 
U EEAS zaključuju da EU po pitanju situacije na KiM ostaje u bliskoj saradnji sa Kforom, međunarodnim partnerima i posebno SAD.
  • xqt

    15.08.2022 10:30
    Mlaćenje i levo i desno
    Mnogo su zabrinuti pa zbog toga pružaju podršku i vođi i Kurtiju, kako kad, i kako za šta, i očekuju da neko vrati pastu u tubu.
  • Detelinarac

    15.08.2022 08:58
    @Лиманац
    Sto neodes malo na Kosovo? Nego smrdis ovde uzimajuci,nas novac!!!
  • Prolaznik

    15.08.2022 07:34
    SPS komunci i radikali su vojno izgubili Kosovo, sada se isti ti, samo u drugom odnosu snaga, pojačani gomilom beskičmenjaka iz redova "omraženih žutih", bure da sačuvaju ono što su de facto izgubili. Onaj koga SAD i EU podržavaju u Srbiji svestan je da je to šuplja priča, ali bez konstantne tenzije na relacijama, Beograd-Zagreb, Beograd-Priština, Beograd-Sarajevo, pa i Beograd-Podgorica, narod bi možda pomislio da zaslužuje i neku pristojniju vlast.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.