Navala na posao popisivača: Znak da je veliki broj građana siromašan

Prijavu za posao popisivača u Srbiji popunilo je 40.000 građana, a za taj zadatak biće angažovano njih 15.000.
Navala na posao popisivača: Znak da je veliki broj građana siromašan
Foto: Pixabay

Obuku će proći dodatnih 5.000, kako bi postojali i rezervni popisivači, piše Politika

Među prijavljenim kandidatima ima i nezaposlenih, i penzionera i omladinaca, pa čak i stalno zaposlenih građana. Zarada bi, prema najavama, trebalo da bude 60.000 dinara neto.

Duška Vukovića, potpredsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije, nimalo ne čudi podatak da se na konkurs prijavio toliki broj građana.
 
"Mnogi to vide kao dodatni posao, pošto u Srbiji polovina zaposlenih prima medijalnu zaradu koja sada iznosi oko 55.500 dinara. Velika je navala, jer ljudi nemaju dovoljno da prežive mesec, traže način da prihoduju, a svaki dodatni posao im dobro dođe da povećaju kućni budžet. To je samo znak da je veliki broj građana u Srbiji siromašan", kaže Vuković za Politiku.
 
Svaki popisivač će u proseku biti zadužen za tri popisna kruga (oko 200 stanova). Sve vreme angažovanja, popisivačima će biti plaćeno osiguranje, biće im isplaćena naknada za realne putne troškove i dobijaće nadoknadu od 1.500 dinara za potrebe korišćenja mobilnog telefona i interneta - rečeno je u zavodu. Takođe je saopšteno i da će u popisu 2022. godine, za razliku od svih dosadašnjih popisa, u kojima su podaci prikupljani popunjavanjem papirnih upitnika, prvi put prikupljanje biti obavljano elektronski, putem računara. Metod sprovođenja popisa ostaje tradicionalan, jer će popisivači prikupljati podatke direktno od građana, idući "od vrata do vrata".
 
Sa popisivačima se potpisuju dva ugovora, zavisno od radnog statusa kandidata, piše Politika. Jedan je o obavljanju privremenih i povremenih poslova, a drugi o dopunskom radu. Pre potpisivanja, popisivači su dužni da završe petodnevnu obuku.
Iz Republičkog zavoda za statistiku naglašavaju da oni nisu odgovorni za eventualni gubitak prava radno angažovanog lica do kog može doći usled promene njegovog pravnog statusa i dobijanja naknade za rad.
  • Vlada

    20.08.2022 10:39
    @@

    Ne, dečko, nešto drugo je u pitanju - ako mu jednom, dvaput nisam otvorio vrata, šta kapira, da ću se treći put sažaliti?
  • @Vlada

    19.08.2022 14:55
    Pa zato sto je popis stanovnistva popis stanovnistva...sta si mislio, javis se da budes popisivac, odes na 3 adrese dnevno, ostale preskocis, pozvonis sacekas sekund pa gas, odes da grickas kasicicu i kafic i spavas i posle mesec dana odes po 60.000?
    Pa nece da moze
  • Vlada

    19.08.2022 13:43
    @na nivou deteta

    A zašto bi se popisivači vraćali ako neko neće da otvori vrata? Šta se tačno time postiže pa da treba da košta državne resurse?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.