Srpska lista: Napuštamo sve institucije ako ne dođe do dogovora Beograda i Prištine

Predstavnici Srpske liste ponovili su zahtev Kforu da u skladu sa svojom misijom po Rezoluciji 1244 SB UN obezbedi mir Srbima na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je, na vanrednoj konferenciji za medije, nakon jučerašnjeg razgovora sa predsednikom Srbije, preneo da je za sredu u Zvečanu najavljen zajednički sastanak odbornika skupština četiri opštine sa severa Kosova i Metohije, prenosi RTS.

"Ovoga puta u slučaju da se ne dođe do kompromisnog rešenja mi ćemo početi sa napuštanjem svih institucija, prvo mi političari, a onda i posle svi redom do suda, tužilaštva i policije i na taj način doći će do totalne razgradnje Briselskog dijaloga koji je Priština obesmislila upornim odbijanjem da i nakon skoro 10 godina formira ZSO i stalnim kršenjem Briselskog sporazuma", naveo je Rakić.

Pozvao je vojnike Kfora da ne budu pasivni kao što su bili 2004. godine kada su Srbi doživeli pogrom.
 
"Oni nisu ovde da staju na stranu Prištine i da sprečavaju naš narod da se bori za svoja ljudska i politička prava. U tom smislu poručujem im da je potrebno da svoje snage postave kako bi preventivno delovali i da ne dozvole da albanski specijalci dovlače tešku mehanizaciju i vatreno oružje u čisto srpske sredine na severu", poručio je Rakić.
 
Istakao je da su Srbi na KiM svoji na svome i da ne jurišaju na bilo koga, već na svojim kućnim pragovima u svojim selima i gradovima žele da žive normalan život, da ih ne maltretiraju kad idu na svoje njive, da ih ne pretresaju i prebijaju samo zato što su Srbi.
 
"Da nam dozvole da živimo u miru. Narod jeste zabrinut, ali je jedinstven i rešen da ostane i opstane, jer smo svesni da ovo nije pitanje tablica ili ličnih karata, već će se sutra pojaviti i neki novi izgovor za maltretiranje našeg naroda", podvukao je Rakić.
 
Predsednik Aleksandar Vučić i premijer u Prištini Aljbin Kurti sastali su se prošle nedelje u Briselu u pokušaju da pronađu rešenje nakon protesta Srba na severu usled odluka prištinske vlade da ponište važenje srpskih ličnih karata na KiM i najavljenom roku za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama koje imaju akronime gradova na Kosovu.
 
Do dogovora nije došlo ali je, prema navodima predstavnika EU, dogovoren nastavak dijaloga u potrazi sa kompromisom.
  • VladaN

    26.08.2022 08:48
    Retko nepismena...
    ..osoba. A tek onaj Radoičić? Elokvencija u skladu sa izgledom.
  • Neko

    22.08.2022 23:10
    E blago nama kad nas jos uvek vode braca gradjevinci...
  • Rotkvarija

    22.08.2022 21:58
    Srbija da vrati pregovore u UN, da se postuje rezolucija 1244, da 1000 Srpskih vojnika po rezoluciji 1244 se vrati na Kosovo, u pregovore oko pokrajine Kosovo i Metohija da se ukljuce i Rusija i Kina. Dosta je bilo igre, ovo se natezanje sa okupatorima oduzilo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.