Štrajk prosvetara 1. septembra: Časovi u 500 škola skraćeni na pola sata, protesti u 20 gradova...

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković rekla je da će u najavljenom štrajku 1. septembra učestvovati oko 500 škola članica Unije.
Štrajk prosvetara 1. septembra: Časovi u 500 škola skraćeni na pola sata, protesti u 20 gradova...
Foto: 021.rs
Kako je navela, u tim školama će časovi biti skraćeni na pola sata.
Janković je navela za Tanjug da prosvetari imaju dosta problema, ali da je jedan od najvećih mala zarada, zbog čega traže povećanje plate od 20 odsto.
"Imamo problem da nađemo mlade ljude koji žele u prosvetu. Smatramo da je jedan od razloga zarada i da bi nas povećanje od 20 odsto dovelo malo iznad republičkog proseka, što smatramo da nije preveliki zahtev", kazala je Janković.
 
Navodi da prosvetari traže i isplatu ostatka dugovanja od 50.000 dinara, promenu zakona, pravilnika i uputstava iz oblasti obrazovanja uz socijalni dijalog, kao i smanjenje broja učenika na najviše 24 u odeljenju.
 
Kada je reč o zahtevu da se smanji broj učenika u odeljenjima, Janković kaže da je problem što u manjim sredinama skoro nema učenika, dok ih u gradskim sredinama ima više od 33, te da bi smanjenje bilo u cilju postizanja kvalitetnijeg obrazovanja.
 
Janković je rekla da će od 830 škola članica Unije, u štrajku učestvovati 500, u kojima će časovi trajati pola sata, a nastava, ističe, neće biti nadoknađena subotom.
 
"Štrajk se održava u zakonskim okvirima, zato nema nadoknade časova. Borili smo se da promenimo zakon da možemo skroz da obustavimo rad škola, jer se bojim da jedino obustavom rada možemo da rešimo sve naše probleme", navela je Janković.
 
Pored štrajka, dodaje, istog dana biće organizovani protesti u više od 20 gradova, konferencije za novinare, razni performansi.
 
Janković kaže da je 1. septembar tradicionalno ne samo početak godine, već i štrajka prosvetnih radnika, sa ciljem obraćanja široj javnosti, od koje očekuju da podrži nastavnike i učenike.
 
"Ovi naši zahtevi su stari i o njima se nije razgovaralo, nismo se pomerali sa mrtve tačke i za sada nemamo poziv što se tiče ministra", kazala je ona.
  • Doca

    27.08.2022 15:03
    Ja sam profa fizike.Ne radim nista a para kolko hoces, ja i zena kupimo pelene za bebu a ostalo samo na kokain i sampanjac i poneko putovanjce bas retko dva puta mesecno van zemlje.Vozimo oboje dzipove i zivimo u vili na 3 sprata , posteno smo zaradili u prosveti.A onda sam se probudio.
  • Mima

    24.08.2022 13:25
    Vecina u prosveti je dobila radno mesto preko veze i stranke.Samim tim ne zalim ih.Na birou sam 15 godina i niko me ne pita sta jedu moja deca.Zaboravili su da su dobili priliku ,koju ja nisam da budu pristojni ljudi.To sto nisu znali da iskoriste sansu koja im je data je njihov problem.Sad ce bla bla imamo kredite.Od cega zivimo mi sa biroa.Kako ih nije sramota?
  • Profa

    23.08.2022 23:52
    Lično nisam bio za štrajk jer je to već postalo poslovica i klasika za 1. septembar a onda sam shvatio da su šoferčine priučene iz GRASa ucenile grad i dobile plate preko 100.000 dinara. E pošto je tako ja sam dao predlog da nijedan nastavnik ne započne nastavu dok plate fakultetski obrazovanih nastavnika ne budu minimalno 150.000 dinara pošto smo za razliku od šofera ipak neku školu učili, ipak se bavimo decom i mislim da ipak imamo mnogo odgovorniji posao. Ako mogu oni da ucenjuju pa tek mi možemo....
    Sramota je da jedan vozač ima duplo veću platu od srednjoškolskog profesora. Znači njima svaka čast i treba da imaju 1000 evra ali onda mi bez 1500 ne treba ni da ulazimo u učionice.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.