Kombinacije pljuskova i toplotnih talasa zabrinjavajuće, potrebne pripreme i pravovremeno reagovanje

Oblaci sa kišom prethodnih dana su stigli na Balkan.
Kombinacije pljuskova i toplotnih talasa zabrinjavajuće, potrebne pripreme i pravovremeno reagovanje
Foto: 021.rs

U Srbiji su određene ulice bile poplavljene, ali nije bilo štete kao u određenim delovima Evrope. Padavine su malo popravile stanje vodostaja, koje je i dalje na biološkom minimumu, rekao je za Euronews Srbija hidrolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Dejan Vladiković. 

On napominje i da je kiša zakasnila za poljoprivredne kulture. 
 
"Što se tiče Dunava, zbog jakih padavina koje su bile već na području Austrije, Slovačke, Češke, imaćemo porast u sedećih nedelju dana od okvirno metar i po, i to na uzvodnom profilu Bezdana, ali što se tiče ostalih vodotoka, neće biti značajnijeg porasta. Znači, najveći se očekuju samo na Dunavu, dok će na ostailim rekama to biti vrlo kratkotrajno", objašnjava on.
 
Na pitanje šta je neophodno da bi se obezbedio nesmetan rad hidroelektrana i dovoljna količina vode, Vladiković kaže da bi u tome pomogle najpre učestalije padavine.
 
"Bilo bi neophodno da u nekoliko navratata suma padavina u čitavom slivu bude 100 do 200 litara u nekoliko razdvojenih epizoda i onda bi mogli da pričamo da su se reke polako vratile u to neko uobičajeno, normalno stanje, za sada mi tu sumu, u sledećih mesec dana ipak ne vidimo", kaže Vladiković za Euronews Srbija. 
 
Vlatković je objasnio da je još jedan od probelma sa kojim se suočvaju reke u Srbiji taj što rečna korita nisu dovoljno puna zbog toga što je prolećnih kiša ove godine bilo manje pa je zbog toga i aktuelna situacija po pitanju vodostaja lošija. Tačnije, kaže Vladiković, nije bilo očekivanih zaliha vode koje prave upravo te aprilske padavine.
 
"Imali smo manjak proliećnih ciklona i malo padavina koje bi sada poboljšale situaciju po pitanju vodostaja. Naravno, imali smo sporadične nepogode, ali one su bile nedovoljne da bi se suša izbegla", objašnjava. 
 
Kako navodi, i pored najava da nas do kraja nedelje očekuju pljuskovi, to ne znači da će se već dovoljno prazne zalihe napuniti tek tako.
 
"Ti izgledi o tome da ćemo za narednih nedelju dana imati blaže kišne padavine mogu da znače i da će one u manjoj meri uticaiti da se porpravi hidrološka sitacija, ali onda nam sledi sušan period sa temperarturom od 32 do 36 stepeni Celzijusa. To neće biti repriza toplotnog talasa Lucifer, ali svkakao biće suvo. Prema trenutnim prognozama, početkom septembra i tokom septembra se očekuju neke manje padavine koje će porpaviti trenutnu hidrološku situaciju", kaže on.
 
Vladiković kaže da je izvesno da će ovakvih ekstrema od suše do velikih padavina biti u narednom periodu, i zbog toga savetuje pripremu i reagovanje kada do njih dođe.
 
Opširnije na Euronews Srbija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.