Tadić: Što više Vučić drami i diže tenzije, to više gubi na Kosovu

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da vlast koristi izjave da se na Kosovu moraju sačuvati mir i stabilnost "kao podizanje tenzija".

Što više predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegova vlast "drame i šalju patriotske poruke, to više gube na Kosovu", smatra Tadić.

"Situacija je uvek opasna, uvek može da eksplodira. A režim koristi te rečenice kao podizanje tenzija, a onda se pojavljuje kao spasilac", rekao je Tadić u emisiji "N1 Direktno".

Istakao je da on ne bi priznao kosovsku nezavisnost, već da bi se borio za održivo rešenje uvažavajući albansku stranu.
 
"Moramo da shvatimo da na Kosovu žive Albanci koji ne žele da prihvate Srbiju kao svoju državu. I mora da se nađe neverovatno kompleksno rešenje. Mislim da će se ponovo okrenuti krugu u kom će se morati razmišljati o kompromisnom rešenju", ocenio je Tadić.
 
Komentarišući izjavu izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, da sve što je dogovoreno u tom dijalogu mora da se implementira, uključujući Sporazum o slobodi kretanja iz 2011. godine, Tadić kaže da to znači "normalizacija u funkcionisanju na prelazima", uz ocenu da je to dobar znak i da bi moglo da relaksira odnose.
 
"Čitava ideja je bila samo to - tablice, lične karte, dokumenti, isprave i napravljeni su bolni kompromisi sa obe strane. Niko tu nije sve dobio i sve izgubio, ali je bila ideja da se normalizuju odnosi i da se normalizuje dnevno kretanje ljudi", naveo je bivši predsednik Srbije.
  • Sova Artur

    27.08.2022 09:46
    Ma nema priče o granicama u EU, evo došao iz Dojčland, milina voziti njihovim autoputevima, selima koja ne liče kao da su u Indiji, stali u Austriji da klopamo, milina, čisto, uredno, Mađarska mi čak izgleda čistije svaki put kad prođem kroz nju (bez granica naravno), dok ne stignem do srpske i tu kreću rupe po putevima, napuštena i oronula sela...naravno granica. Hrvatima svaka čast, ušli su u NATO, EU, 2023. ulaze u evrozonu i Šengen, uskoro će preteći Poljsku i Slovačku po visini prosečnih zarada, pre dve godine su pretekli Mađarsku pod čijom su bili vladavinom vekovima, uređena evropska zemlja koja je Srbiju ostavila u prašini.
  • Djuro

    26.08.2022 15:46
    Popivoda
    e sad ovo kao bilo neka doskocica se EU i EU.
    Vidi bato, kad si u EU, postoje nekakve granice ako nisi u schengenu. Ako si u istom, stvarno ih nemas. A da se pravi show radi javnosti na glavnim auto putevima, pravi se, pogotovo prema jugu. Gomila "granicnih" prelaza nema apsolutno nista, mrkli mrak i prolazi. A karavanke je tunel i naplata putarine, posle ko zna, kako se austrijanci probude tako bude.
    E sad, sto jos par zemalja nije u schengenu, znaci radi se kontrola ljudi, dovoljna je da se pokaze licna karta i to je to. Moze i bugarska i rumunska i hrvatska, nije problem. I na cirilici ako treba i to prolazi u celoj EU.
    Isto vazi i za avio saobracaj. Pasosi su automatizovani, na frankfurtskom aerodromu prolazis bez da te bilo ko ma i pogleda. Carine i otvorite gepek i sta imate da prijavite tesko da ce se cuti sem kad ulazis u EU-zonu. Sa druge strane, ako te profiliraju imaju prava da te zaustave i provere bilo gde (carina mislim). Za 20 i kusur godina mi se to desilo citavih jedan put.
    Zivim i ovde i tamo "preko" znam vrlo dobro kako gde sta funkcionise. A ako si ti bato sad izmileo svoj nosic napolje i gledas svet kao alisa u zemlji cuda, mogu samo da ti preporucim da to malo vise radis.
  • Mura

    26.08.2022 14:45
    @Djura
    Sve si objasnio Đuro. Postoji EU i EU. Ti si pisao o EU, a ja o EU. U EU možeš gde hoćeš, a u EU baš i ne. Išao sam autoputem, Đuro.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija