Ružić: Prosvetarima nova jubilarna nagrada i pomoć za rođenje deteta, ne ukidamo škole

Ministar prosvete Branko Ružić danas je imao sastanak sa predstavnicima reprezentativnih sindikata, na kojem je rekao da će novim "povećanjem plate postaju gotovo duplo veće nego pre sedam godina".

Rekao je da će se najpravičnije i najadekvatnije plate doneti uvođenjem sistema platnih razreda, koji najavljuje za 2025. godinu.

Rekao je da je u toku izrada novog Posebnog kolektivnog ugovora za prosvetare, u kojem su "definisane određene povlastice".

"Smatram da je ovo značajan pomak, jer ćete novim ugovorom imati jubilarnu nagradu za 40 godina staža, kao i pomoć za rođenje deteta", kazao je Ružić.
 
Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković rekla je da je pohvalno što je ministar izražavao razumevanje sve vreme tokom svog mandata, i da je svojim radom činio da se zaposleni u prosveti osete dobro, kao i da je prepoznata žrtva nastavnika da tokom pandemije nastava, bilo redovna ili onlajn, funkcioniše najbolje moguće. 
 
Istakla je da smatra važnim da broj učenika u odeljenjima bude 24, ali da je važno da se ograniči narednim zakonskim rešenjem na 28 tamo gde ima 30 i da se to smanjenje može vršiti sukcesivno.
 
Ministar je rekao da je republički prosek dosta ispod 24 učenika u osnovnim školama, kao i da ima samo 1,1 odsto odeljenja sa preko 30 učenika, dok sa 10 i manje ima skoro 30 odsto odeljenja širom Srbije, ali da u potpunosti razume zahtev i da je rešiv ukoliko se razmotri i proširenje kapaciteta tih škola sa većim brojem, kako prostornih, tako i nastavnih.
 
Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić istakla je da se nada da će povećanje plata, kao i platni razredi uslediti što pre, kako bi prosvetni radnici dostigli dostojanstveniji nivo života.
 
Na sastanku je rečeno i da je došlo do pogrešnih tumačenja mogućnosti da se kombinuju odeljenja od 5. do 8. razreda i ministar je istakao da to nije imperativna norma, već opcija za sredine gde učenika više nema, odnosno gde ima problem sa obezbeđivanjem nastavnika. 
 
"Nikakvih ukidanja škola nema, odeljenja niti radnih mesta", rekao je ministar i dodao da su škole te koje imaju uvid i razmatraju najbolje opcije za svoju sredinu i da se obraćaju nadležnim školskim upravama za saglasnost.
 
Od 110 zahteva koje su do sad škole uputile da ne bude spajanja, već su se školske uprave saglasile sa 102, a ostalih osam dostavljeni su sektoru na dalje razmatranje. 
 
"Svakako nema ni govora o stotinama zatvorenih škola ili bilo kakvim sličnim besmislicama. Učenik će uvek biti interes broj jedan za nas", podvukao je ministar.
 
Srđan Slović, predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost", napomenuo je da je važno da se izjednače plate zaposlenih u studentskom i učeničkom standardu.
 
Zamenik predsednika Sindikata radnika u prosveti Srbije Milan Trbović rekao je da se, kada se budu radile platne grupe i platni razredi, vodi računa da se prepozna opterećenost nastavnika i uvrsti u sistem platnih razreda.
 • Bilal

  18.11.2022 21:56
  40. godina radnog staža sam ostvario oktobra 2021.Imam li pravo na jubilarnu nagradu?
 • S.Lj

  16.11.2022 18:18
  jubilarna nagrada
  Staz ostvaren u Rep.Srpskoj Krajini,za vreme rata,ne priznaju mi u mojoj skoli za ostvarivanje prava na jubilarnu nagradu ,a radilo se po planu i programu iz Rep.Srbije.Djacima se,naravno, priznaju svedocanstva i diplome.Zar nije sramota?
 • NP

  10.11.2022 08:04
  40 GOD.
  40 god. radnog staza sam ostvarila pre 2 god. Da li imam pravo na jubilarnu nagradu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija