Borel: Beograd i Priština postigli dogovor o dokumentima

Žozep Borel, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost saopštio je na svom Tviter nalogu da su Beograd i Priština postigli dogovor.
"U okviru dijaloga uz posredstvo EU, Srbija je pristala da ukine dokumente za ulazak/izlaz za one koji imaju kosovska lična dokumenta, a Kosovo se saglasilo da ih ne uvodi za one koji imaju srpske lične karte", objavio je Borel.

"Kosovski Srbi, kao i svi ostali građani, moći će slobodno da putuju između Kosova i Srbije koristeći svoje lične karte. EU je upravo dobila garancije od premijera Kurtija za to", naveo je.

"Ovo je evropsko rešenje. Čestitamo obojici lidera na ovoj odluci i njihovom vođstvu", dodao je Borel.
 
"Pod pokroviteljstvom EU, postignut je dogovor o dokumentima, dakle, Srbija je pristala da ukine dokumente za ulazak/izlazak za nosioce kosovskih ličnih dokumenata, a Kosovo se složilo da ih ne uvodi za nosioce srpskih ličnih karata. Kosovski Srbi, kao i ostali građani, moći će da putuju slobodno između Kosova i Srbije, koristeći postojeće dokumente", istakao je nešto kasnije šef evropske diplomatjie.
 
On, međutim, dodaje da rad na slobodi kretanja nije gotov.
 
"Neki problemi i dalje ostaju. Očekujem da će obojica lidera nastaviti da pokazuju odlučnost sa ciljem da se reši problem oko tablica. Rekao sam mnogo puta, ako uzmemo u obzir aktuelan rat u Ukrajini, nisu nam potrebni novi problemi, nove tenzije, već rešenja za Zapadni Balkan, a danas smo došli do jednog rešenja. Bio je danas veoma dobar dan", zaključio je Borelj.
 
Bilčik: Dogovor Beograda i Prištine će smiriti tenzije u regionu
 
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da će dogovor Beograda i Prištine oko dokumenata smiriti tenzije u regionu.
 
"Ovo su dobre vesti. Potpuna implementacija dogovora je ključ. Nadam da će ovaj dogovor, takođe, pomoći da se smire tenzije u regionu i da se javna diskusija u Srbiji okrene ka ostalim zadacima koji se tiču Evropske unije", naveo je Bilčik na Tviteru.
  • Tja

    28.08.2022 07:06
    Po običaju, ovi nacoši će biti malo ljuti, ali pošto nemaju mudašca da napadnu vlast, iskaliće bes na Prajdu ili već nekim jadnicima.
  • Veteran sa Paštrka

    28.08.2022 02:04
    Molim sve časne botove da ne botuju ovu vest.
    Ovo je - strašno.
    Čemu bre svi ratovi, čemu sve naše žrtve?!
    Ovo je - kraj.
  • DetelinaraDoŠtranda

    28.08.2022 02:02
    @Лиманац
    Nemoj, ovo je ozbiljno. Ovo je- kraj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.