Deca nisu vakcinisana - nema roditeljskog dodatka, a izostaće i u još dva slučaja

Pravo na roditeljski dodatak imaju samo majke ili očevi čija su deca vakcinisana, predviđeno je Zakonom o finansijskoj podršci porodicama sa decom.
Deca nisu vakcinisana - nema roditeljskog dodatka, a izostaće i u još dva slučaja
Foto: Pixabay
Naime, zakonom je definisano da mesečne isplate mogu biti stopirane ukoliko deca ne budu vakcinisana u skladu sa propisima u oblasti zdravstvene zaštite u Srbiji. Obavezna vakcinacija se ne odnosi samo na dete za koje se prima roditeljski dodatak, već za svu prethodno rođenu decu.
"Ukoliko se u toku isplate prava na roditeljski dodatak koja se vrši u mesečnim ratama utvrdi da deca nisu vakcinisana u skladu sa propisima u oblasti zdravstvene zaštite Republike Srbije, prekida se dalja isplata prava do odluke ministarstva nadležnog za finansijsku podršku porodici sa decom", precizirano je u dokumentu, prenosi Euronews Srbija
Zakon je stupio na snagu 1. januara 2022. godine, ali iz resornog Ministarstva za brigu o porodici i demografiju Euronews Srbija nije mogao da dobije podatak koliko je parova do sada ostalo bez roditeljskog dodatka.
 
Roditeljski dodatak za prvo dete rođeno posle 1. januara 2022. iznosi 300.000 dinara i isplaćuje se jednokratno. Za drugo dete dodatak iznosi 240.000 dinara i isplaćuje se dve godine u mesečnim ratama od po 10.000 dinara, za treće dete je 1.440.000 dinara i isplaćuje se 10 godina u mesečnim ratama od po 12.000 dinara, dok je za četvrto dete 2.160.000 dinara i isplaćuje se 10 godina od po 18.000 dinara mesečno.
 
Iz Ministarstva za brigu o porodici za Euronews Srbija navode da odredbe Zakona koje se odnose na redovno vakcinisanje dece imaju za cilj da se "zaokruži celokupnost sistema društvene brige o deci od najranijeg uzrasta". 
 
Vakcinacija civilizacijska tekovina
 
"Obaveznom vakcinacijom, kao civilizacijskom tekovinom, doprinosi se javnom zdravlju i štite posebno ranjive kategorije stanovništva koje iz opravdanih zdravstvenih razloga ne mogu da se vakcinišu. Treba napomenuti da prilikom ostvarivanja prava na roditeljski dodatak nemogućnost vakcinisanja deteta, upravo iz zdravstvenih razloga, nije smetnja da se to pravo ostvari", navode iz Ministarstva za Euronews Srbija.
 
Ukoliko dete iz zdravstvenih razloga ne može da primi vakcinu ne uskraćuje se pravo na roditeljski dodatak. Zakonom je predviđeno i da se roditeljski dodatak gubi ukoliko dete ne ide redovno u osnovnu školu i ne ide na pripremni predškolski program
 
Nevladina organizacija "A11" je Ustavnom sudu podnela inicijativu za ocenu ustavnosti člana 25 Zakona kojima se predviđa ukidanje prava na roditeljski dodatak ukoliko deca nisu vakcinisana, ne idu redovno u školu ili pripremni predškolski program. Ova inicijativa je ukazala da ta ograničenja predstavljaju posrednu diskriminaciju romske dece.
 
Međutim, Ustavni sud je 21. aprila 2022. godine odbacio inicijativu iz obrazloženje da za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i saglasnosti sa potvrđenim međunarodnim ugovorima odredaba člana 25. Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.
 
Pedijatri pozdravljaju odluku
 
Predsednik Udruženja pedijatara Srbije prof. Georgios Konstantinidis kaže za Euronews Srbija da pedijatri pozdravljaju takvu odluku.
 
On je naveo da je u poslednje dve godine smanjen obuhvat vakcinacijom dece redovnim vakcinama iz obaveznog Kalendara imunizacije. Posebno zabrinjava to što je broj vakcinisane dece MMR vakcinom (male boginje, zauške, rubeole) u 2020. godini pao na 78 odsto, a za dobar kolektivni imunitet potrebno je da broj imunizovanih bude iznad 95 odsto.
 
"Uvek govorim da je za vakcinaciju ključan odnos društva u celini i aktuelne političke elite, bilo koje, uz minimalno primenjivanje mera represije. Represivne mere i ne funkcionišu zato što ih mi devalviramo, zapravo ne pridržavamo se pravila koja donesemo. Nadam se da će ova mera (ukidanje roditeljskog dodatka ukoliko dete nije vakcinisano) doprineti većem uspehu vakcinacije", naveo je Konstantinidis.
 
Skeptičan je da birokratske mere mogu dati dobre rezultate ukoliko ne postoji pozitivno raspoloženje čitaog društva prema vakcinaciji, kao što postoji u zemljama gde je veliki obuhvat vakcinacijom .
 
"Dokle god bude prihvatljivije, aktuelnije, milije mišljenje pojedinca sa društvenih mreža koji su protiv vakcinacije i njihov pristup medijima jednak kao onih koji imaju pozitivan stav prema vakcinaciji, represivnim merama se ne može dovesti do porasta broja vakcinisanih. Mi u ovom trenutku nemamo mnogo izbora i treba da kombinujemo sve to", naveo je Konstantinidis.
 
A negativan stav čak i prema 11 obaveznih vakcina koje se daju od najranijeg uzrasta deteta vidljiv je u Srbiji, ali i celom svetu. Zbog toga su počele da se vraćaju neke zaboravljene zarazne bolesti, poput dečje paralize koje decenijama nije bilo zahvaljujući polio vakcini. Dečja paraliza registrovana je u SAD, Engleskoj, Rumuniji.
 
Ujedinjene nacije su u više navrata upozoravale da se sprema "savršena oluja" za nove epidemije onih bolesti koje se mogu sprečiti jer postoji vakcina. Epidemija virusa korona, usled niza dezinformacija i jačanja antivaksterskog lobija, dodatno je doprinela širenju nepoverenja u vakcinaciju.
 
Posebno je poljuljano poverenje u MMR vakcinu koja se prima u dve doze, prva od 12 do 15 meseca života, a druga pred polazak u školu. U Srbiji je 2017. godine izbila "snažna epidemija morbila" u kojoj je bilo 15 smrtnih slučajeva od kojih su četvoro bila deca mlađa od četiri godine.
  • Даниела

    29.08.2022 14:41
    Услов
    Прво, нигде се наводи да је обавезна вакцина против ковида! Друго,већуна нас је примила обавезне вакцине до прве године, па нам ништа не фали. Треће, каква дискриминација рома? То што морају да шаљу децу у школу, није дискриминација, него обавеза! Увек је било обавезно основно образовање.
  • Cvejka

    29.08.2022 11:35
    Vakcine
    ....da nastavim...nismo svi isti imuni ni sa vakcinom ni bez nje...čitam neki dan vlasnik Fajzera pozitivan na Covid !!! Da li je moguće???
    Za dvve godine uvjerila sam se da su poumirali ljudinevakcinisani kao i da su przživeli takođe nevakcinisani.
    Dječiji dodatak je diskriminaciji, umjesto da svako sljedeće dete dobije povećan dodatak, ide se tek na četvrto i to u ratama . Izum ministra finansija, što ustedim na-drugom i trećem daću za četvrto.
  • Cvejka

    29.08.2022 11:24
    Vakcine
    Ako je Ustavni sud odbio da rješava po prigovoru, pomenu je jasno da je Odluka neustavna.
    Pod vakcinisati samo provjerenim vakcinama decu,, nikako još protiv covida.Nisam Anti valser, primila i treću dozu, davno i variola veru, koja je bila obavezna. ...prilikom operacije pluća nađene su mi benigne ciste za koje su lekari tvrdili da su upravo posljedica Varila vere...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.