ASNS: Minimalac odmah da bude 50.000 dinara

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata zahteva da minimalna zarada u Srbiji iznosi najmanje 50.000 dinara neto i da se primenjuje odmah, već za isplatu septembarskih plata.
ASNS: Minimalac odmah da bude 50.000 dinara
Foto: 021.rs
Kako je upozorio ASNS, u suprotnom se teret krize ponovo svaljuje na radnike i to one najsiromašnije.
"Minimalna zarada od 50.000 dinara omogućila bi medijalnu zaradu od oko 80.000 dinara kojom bi, pre svega tokom najavljene kritične zime, bio obezbeđen barem minimum socijalne sigurnosti za više od 50 odsto zaposlenih i njihovih porodica", navedeno je u saopštenju.
Upozoravaju i da se projektovana porošačka korpa približava iznosu od 100.000 dinara, te da praktično nema proizvoda ili usluge koji drastično ne poskupljuju.
 
"Sva pozivanja na statistiku i procente padaju u vodu pred elementarnom činjenicom da sa 40.000 dinara porodica može da preživi, uz rigoroznu štednju, najviše pola meseca", naveli su iz sindikata.
 
ASNS zbog toga još jednom poziva i Vladu Srbije i reprezentativne sindikate da se "u ovo teško i nepredvidivo vreme, uozbilje i kroz minimalnu zaradu obezbede barem minimalnu, elementarnu socijalnu sigurnost za većinski deo radnika i građana Srbije".
 
Udruženje je ocenilo i da potvrđivanje nove minimalne zarade prolazi gotovo nezapaženo, kao da od novog iznosa, praktično, ne zavisi život najmanje četiri miliona građana Srbije, te da su pregovori "i ovoga puta, svedeni na puku formu i 1. septembra utvrdiće se minimalna zarada u iznosu od 40.000 dinara neto, kao što je predsednik (Srbije Aleksandar Vučić) najavio".
 
ASNS pita šta radnicima donosi nova minimalna zarada kada su cene povrća povećane 30 odsto, mesa 17 odsto, mleka 18 odsto, "i samo čekaju odmrzavanje pa da nastave sa divljanjem, kada za grejanje stana od 60 metara kvadratnih za sledeću zimu treba namanje 100.000 dinara ako se greje isključivo na jeftinu struju, 140.000 dinara za lož ulje, o ceni peleta i uglja da ne govorimo pošto ih i nema u prodaji".
 
"U uslovima našeg potpuno nefunkcionalnog socijalnog sistema gotovo polovina građana Srbije živeće u siromaštvu", smatra ASNS.
  • Radnik

    01.09.2022 22:23
    Povecanje
    Linearno povecanje,siromasan jos siromasniji onoj od 35000. (3500din) na 10% a onaj od 120000(12000)dinara.Radniku sve gore a dzabalebarosima super.U naljbolje vreme je odnos plata bio do 2 puta od najnize do najvise.A sada kvazi platni razredi,povrsno uradjeno i veoma lose(ako je tako da li je ista tezina difa i matematike ,georafije i fizike)Montera u epsu i radnika na salteru
  • Opa

    01.09.2022 10:03
    Opa
    Pod hitno svi političari,drżavni funkcioneri,zaposleni u javnim preduzećima na minimalac. Zašto bi ti neradnici,od kojih puno njih ni ne zna gde rade,imali veće plate od privrede,koja im ustvari ostvaruje njihova primanja i to prijavljeni na ceo iznos ,pa će imati i lepu penziju,a mi,koji se ceo radni vek mučimo sa ovdašnjim privatnicima da umremo od gladi kad odemo u penziju,jer su nam ili uplaćivali taj više nego smešni minimalac ili nisu ni to uplaćivali. Dosta je bilo. Niste svesni koliko je u narodu besa zbog svega i kad pukne,biće vam gore od trećeg svetskog rata.
  • Dragana

    01.09.2022 10:00
    Sa ovim cenama malo mi i 70000
    Meni sa ovim cenama malo i 70.000.Smanjiti sve cene pod hitno bar za 30,40%.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.