Slavko Ćuruvija fondacija i CRTA tužili REM zbog odluke o dodeli nacionalnih frekvencija

Slavko Ćuruvija fondacija i CRTA podneli su Upravnom sudu tužbu protiv "nezakonitog" rešenja Saveta REM-a o dodeli nacionalnih frekvencija, saopšteno je danas.
Slavko Ćuruvija fondacija i CRTA tužili REM zbog odluke o dodeli nacionalnih frekvencija
Foto: Pixabay
Organizacije su u tužbi ocenile da televizije Pink, Hepi, Prva i B92 "godinama unazad ne poštuju ni minimum propisanih uslova za pružanje medijske usluge" a da je odluku o dodeli frekvencija Savet REM doneo na osnovu "selektivnog i netačnog tumačenja činjenica čime su prekršeni kriterijumi i pravila kojima je regulisan postupak za dodelu dozvola za emitovanje".
"Iako je Pravilnikom definisano da REM ocenjuje u kojoj meri je podnosilac prijave poštovao programski elaborat na osnovu koga mu je izdata dozvola, kao i da li je do momenta odlučivanja podnosiocu prijave izrečena neka od mera predvidjenih zakonom, REM je ove činjenice prilikom donošenja odluke ignorisao", navodi se u tužbi.
Ocenjuje se da odluka REM "ugrožava javni interes i Ustavom zajemčena prava gradjana da budu istinito, potpuno i blagovremeno obaveštavani o pitanjima od javnog značaja".
 
"Stručna služba REM u izveštajima o nadzoru emitera godinama unazad konstatuje da ove televizije ne poštuju elaborate na osnovu kojih im je izdata dozvola, da nemaju obavezne programske sadržaje, te da ne ispunjavaju minimum propisanih uslova za pružanje medijske usluge. Medjutim, REM je prilikom donošenja odluke o dodeli dozvola u potpunosti zanemario ove izveštaje", stoji u tužbi.
 
Navodi se i da su sve četiri televizije u prethodnoj godini presudama prekršajnih sudova bile novčano kažnjene zbog kršenja zakona o oglašavanju.
 
"Da bi činjenično stanje potpuno utvrdio, REM je bio dužan da sagleda čitavu praksu ponašanja nakon izrečenih svih kazni i svih mera koje su tokom perioda važenja prethodne dozvole izricane imaocima dozvole, što REM nije učinio", piše u tužbi.
 
Savet REM je krajem jula odlučio da nacionalne frekvencije i ubuduće koriste televizije Pink, Hepi, Prva i B92.
  • Nevera

    30.08.2022 19:08
    @vera
    Vera, alal ti vera!
  • Vera

    30.08.2022 16:45
    Totalno neznanje
    Ne mogu da verujem! Jadnici, ne znaju da nemaju aktivnu legitimaciju za tužbu, osim ukoliko Crta i Fondacija nisu konkurisali za nacionalnu frekvenciju, pa odbijeni. A koliko znam, nisu, bar nije objavljeno. Tužba će im biti odbijena u predsoblju suda. Ta njihova tužba ima logike koliko i kad bi se ja žalila što nisam dobila na LOTO-u, a nisam kupila loz, ili šta se već kupuje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.