PSSE: Najava otkazivanja Evroprajda je zabrinjavajući korak unazad za demokratiju

Najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bi panevropska manifestacija Evroprajd mogla da bude odložena ili otkazana zabrinjavajući je korak unazad i za ravnopravnost i za demokratiju.
PSSE: Najava otkazivanja Evroprajda je zabrinjavajući korak unazad za demokratiju
Foto: 021.rs

To je izjavio generalni izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) o pravima LGBTI osoba Kristof Lakroa.

"Srpske vlasti su često izjavljivale da podržavaju ravnopravnost. Ovo je uvek dobrodošlo, ali reči nisu dovoljne. Jednakost se može postići jedino aktivnim radom na njenom promovisanju i postizanju", naveo je Lakroa.

Naveo je da LGBTI osobe "i dalje često osećaju da moraju nešto da kriju“ i dodao da su „događaji ponosa vitalni izvor snage i solidarnosti“ i da „daju ključnu vidljivost borbi za LGBTI ravnopravnost".
 
"Kao što je Evropski sud za ljudska prava više puta jasno ukazao, i kao što je PSSE ponovo naglasila u januaru, Prajd nije problem, a zabrana jeste. Vlasti moraju aktivno podržavati ovakve događaje i omogućiti njihovo bezbedno održavanje. Jednakost, kao i sloboda izražavanja i okupljanja moraju se poštovati", naveo je Lakroa.
 
On je ocenio da je Srbija "napravila veliki korak napred od godina kada su bezbednosni zahtevi korišćeni kao lažni izgovor za zabranu događaja Prajda".
 
"Gostovanje Evroprajda predstavlja važnu prekretnicu na tom putu. Političko mešanje sa najviših nivoa, pritisak na demokratske institucije da privileguju navodnu zabrinutost za nacionalnu bezbednost u odnosu na aktivnu promociju ravnopravnosti u društvu, predstavljalo bi ozbiljan korak unazad i za demokratiju i za ljudska prava u Srbiji. Evropa gleda. Nemojte krenuti pogrešnim putem", naveo je Lakroa.
  • n

    31.08.2022 16:36
    Da li se Evropska komisija tako brine za srpsku manjinu na Kosovu i na nepostovanje Briselskog sporazuma iz 2013, da li se cini nesto po pitanju izvestaja internacionalnih organizacija za ljudska prava, koje svake godine beleze uskracivanje NAJOSNOVNIJIH ljudskih prava nacionalnoj manjini na Kosovu? Evo ovako, ako ponesete transparente o zastiti svih drugih ugrozenih manjina(poput Srba na Kosovu npr.) na ovom prajdu,i pokazete nesebicnost,veliki broj gradjana Srbije ce setati sa Vama!
    I da li evropska komisija cini nesto po pitanju polozaja ljudi u Srbiji sa retkim bolestima i nevidljivim invaliditetom? Ne, nikako ovo nije agenda,taman posla,vi ste svi homofobni teoreticari zavere (sarkazam na on).
  • @Citalac

    31.08.2022 10:45
    A u tvojoj demokrtiji ne može manjina da se iživljava nad većinom, nego većina treba da se iživljava nad manjinom? Jel iživljavanje baš neophodno? Jel ti nije malo frka da bi u takvom sistemu u nekom aspektu bilo kada mogao ti postati manjina, pa da se na tebi neko iživljava?
  • @Citalac

    31.08.2022 10:42
    A ustvari ne. To što opisuješ je tiranija većine. Demokratija podrazumeva odlučivanje većine, uz čuvanje i negovanje manjine, visoku toleranciju na razičitosti i sprečavanje diskriminacije u bilo kom obliku onih koji su manjina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.