Školska godina počinje bez kovid mera, ali niču novi problemi

Sve je spremno za početak nove školske godine, koja, za oko 760.000 učenika osnovnih i srednjih škola u Srbiji, po prvi put od početka pandemije prolazi bez bilo kakvih mera ili ograničenja nastave.
Školska godina počinje bez kovid mera, ali niču novi problemi
Foto: 021.rs
 To, ipak, ne znači da su svi problemi nestali, prenosi N1.
Štrajkovi prosvetara, kovid mere, obavezne maske, onlajn nastava - dva dana pred početak nove školske godine, deluje da sve nabrojano, ovog 1. septembra, neće biti glavna vest. Poruka je jasna - svi žele da se škole vrate režimu rada koji je postojao pre koronavirusa.
"Roditelji i nastavnici u ovom trenutku dele jedan nepodeljeni interes, a to je da krenemo u školu - što bi mi rekli - normalno, da idemo u školu 45 minuta svakog dana, sva deca, od prvog osnovne do kraja srednjih škola", kaže direktorka Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika Srbije Dragana Đurić.
 
Iako u Sindikatu obrazovanja Srbije žele da budu uz roditelje i svu decu vrate u škole, ima i onih koji će podsetiti na tekuće probleme koji opstaju nezavisno od pandemije - ima indicija da će u nekoliko gradova časovi biti skraćeni na 30 minuta, a nisu isključeni ni protesti. Protest Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine zakazan je za četvrtak, 1. septembar, u 11.55h u Novom Sadu, o čemu opširnije OVDE.
 
"Naše plate su najniže u odnosu na sve ostale zaposlene u javnom sektoru i prosto jedan pravi razlog za protest ili štrajk ili bilo koji vid sindikalne borbe, to je upravo uvođenje platnih grupa i razreda", navela je predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić.
 
Iliće kaže za N1 da je zatraženo povećanje plata od 25 odsto. Ministarstvo finansija nudi duplo manje - i tek od 2023. godine.
 
"Kada je reč o platama, Ministarstvo finansija je već izašlo sa predlogom da u januaru radnici u prosveti dobiju povećanje za 12,5 odsto. Iskreno se nadam da će sindikati prihvatiti ovu mogućnost, a zasad znamo da jedan od sindikata razmišlja o opciji štrajka od 1. septembra, ali se možda posle ove informacije ipak predomisle", rekao je načelnik Školske uprave Beograd Dragan Filipović.
 
A epidemiološkim merama u školama, izgleda je odzvonilo. To i ne čudi, jer se održavaju javna okupljanja, mere zaštite se gotovo nigde više i ne pominju, a maske ne nose.
 
"Iz ugla roditelja bi bilo besmisleno da imaju neku dozu razumevanja, ili njihova deca, za uvođenje mera. Zaista je mali procenat vakcinisane dece, čini mi se da je država zakazala kada su u pitanju mere prevencije", smatra Tatjana Macura iz Udruženja "Mame su zakon".
 
Posledice nekoliko dugih godina oštećene nastave zbog pandemije koronavirusa tek će se osetiti u vremenu koje dolazi.
 
"Mi u ovom trenutku u Srbiji imamo decu koja će krenuti u četvrti razred srednje medicinske škole koja nikada nisu ušla u bolnicu ili u dom zdravlja. Veliko je pitanje šta je sa njihovim profesionalnim kapacitetima i njihovom sposobnošću da se bave svojom profesijom za samo godinu dana", rekla je Dragana Đurić.
 
Situacija je možda ipak, daleko od "normalne", kako god izgledao 1. septembar.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.