Pritužba protiv Ministarstva prosvete i izdavačke kuće "Klett": Uče đake rasizmu

Pokret "Opre Roma" saopštio je da je obrazovni sistem Srbije pokazao društvenu neodgovornost prema romskoj zajednici.
Kako kažu u ovoj organizaciji, to je postignuto time što se u obrazovnim ustanovama dozvolilo da se u planu i programu nalazi sadržaj koji koristi pogrdan naziv za Rome i najavio da će podneti pritužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti protiv Ministarstva prosvete i izdavačke kuće "Klett". 
Dodaje se da u školi kao vaspitnoj-obrazovnoj instituciji u lektiri "Narodne umotvorine lake za đake trećake" izdavačke kuće "Klett" pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, u 2022. godini deca čitaju: "Pitalo Ciganče majku: Koji je dan najdulji u godini? Oni kad se čeka večera bez ručka".
"Ovo je tragično za Srbiju iz više razloga. Pre svega, nepoštovanja prava nacionalne manjine jer je naziv Rom usvojen 1971. godine, a Romi su zvanično u Srbiji od 2002. godine nacionalna manjina. Zašto se u udžbenicima i dalje nazivamo 'Ciganima'? Ovakvo podsticanje stereotipa i diskriminacije deci od devet godina je pokazatelj mnogo ozbiljnijeg problema. Etnička pristrasnost u udžbenicima i nastavnim planovima i programima protiv Roma je sistemski problem", ocenjuje pokret.
 
U saopštenju se navodi i da država odobrava udžbenike koji se koriste u obrazovnom sistemu. 
 
"Iako izdavači tvrde da su multikulturalni i da poštuju različitost svih ljudi, nijedan od udžbenika ne istražuje ili uči o rasizmu protiv Roma u istoriji Srbije", upozorava pokret.
 
Dodaje se i da nastavni planovi i programi često pristupaju temama o Romima na nepotpun i obmanjujući način, najčešće podstičući negativan narativ i posebno pravdajući obespravljenost Roma.
 
"To odražava rasprostranjeno neznanje i neodgovornost prema rasizmu i njegovom istorijskom nasleđu. Često nastavnici u učionicama umanjuju ili previđaju rasizam protiv Roma, mnogi ga čak i podstiču. To povećava etničku distancu i stigmu što onemogućava ozdravljenje srpskog društva od istorije rasizma prema Romima", piše u saopštenju.
Naglašeno je da obrazovni sistem obučava buduće generacije i kao takav ima najvišu odgovornost da koristi antirasistički pedagoški pristup prema Romima.
 
"S tim u vezi, pokret 'Opre Roma' će poslati pritužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti protiv Ministarstva prosvete i izdavačke kuće 'Klett' zbog diskriminacije i zahtevati da se ovakav sadržaj ukloni iz školskih programa", navodi pokret.
  • Brka

    01.09.2022 11:26
    @Marta
    Marta, ali to se ne dešava, što zbog manjka vremena, što zbog manjka interesovanja. Kontekst čini značenje, ali se generalno ne daje na časovima srpskog jezika i književnosti (čast izuzecima). Inače bi svaka pesma i narodna pripovetka imala prikačen esej od minimum tri gusto kucane strane A4 formata a za danas je predviđeno da obradimo tri pesme.

    I uopšteno govoreći, nije u fokusu analize. Za Marka Kraljevića se ne kaže da je bio odani turski vazal, da je umro boreći se protiv hrišćana i da je povremeno suzbijao srpske pobune protiv turaka. I dalje je mitološki ideal junaštva. Za Miloša Obilića se neće reći da je bio beznačajni vitez (ako je uopšte postojao, zato što se prvi put pominje 50 godina posle bitke), da je po predanju ubio Murata tako što se pretvarao da se predaje pa prošvercovao nož i zaklao ga tokom pregovora. I dalje je mitološki ideal časti.

    Sa druge strane, dublja analiza nekih dela bi dovela do teških pitanja na koja bi došli odgovori i zaključci koji se većini ne bi svideli. Na primer, da su žene tokom većeg dela srpske istorije bile pokretna imovina, nešto malo više od roba. I da je svaka žena koja je iole vlasti imala u narodnom predanju prikazana kao prokleta, izdajica, lažljiva... Ukratko, uzrok problema (i u težim slučajevima smrti) velikog junaka.
  • Marta

    01.09.2022 10:01
    Malo istorije!
    Zaista je nemoguce posmatrati stvari crno-belo u ovakvim situacijama, jer pricamo o tekstovima koji su nastali u odredjenom istorijskom periodu. Da li je sledeci korak da ako neko peva Ciganka mi gatala u travi ili Ja sam mala garava crna tvoja Ciganka, moze da ocekuje tuzbu? Zaista pogresan pristup. Umesto da se podstice da se nesto razume kao neprihvatljivo u 21.veku, ali da je postojalo i bilo prisutno ranije, jer su istorojske, socijalne, kulturne prilike bile drugacije, stvara se jos veci razdor.
  • Nikola

    31.08.2022 21:19
    Teški rasizam na izvolte u udžbeniku za decu, a vama smeta "najdulji"...
    Kao prvo, u srpskom jeziku u 19. veku i početkom 20. se upotrebljavala ta reč. Pola reči koje danas vezujemo za hrvatski jezik su se upotrebljavale i kod nas u 19. veku.
    Ali najgore od svega je to što smo kao narod toliko puni mržnje, da je to jezivo. Nikad u istoriji Srbije, njen narod nije bio ovoliko zaluđen mržnjom. Slobodno gledajte rijaliti program i verujte narativu Pinka, Hepija i YouTube propovednika i polako će vas ta mrđnja i pojesti. Ako se zaista pretvaramo u ovakve nakaze pune mržnje, radovaću se bestanku naše nacije, zato što postojanje ne zaslužujemo.
    Pretvaramo se u Afganistan, puni smo besnih verskih fanatika koji su svoje shvatanje o religiji zasnovali na potpuno pogrešnim stavovima.
    Ko hoće nek shvati sledeće kao izazov, neku vrstu hodočašća. Nemojte da gledate televiziju i da pretražujete internet mesec dana, a onda kada završite taj post od mržnje, pročitajte Bibliju otvorenog uma.
    Ne postoji šansa da vam posle toga u ovakvoj vesti najviše para uši reč "najdulje".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.