Ministarstvo prosvete: Nismo nadležni za odobravanje sadržaja lektira

Ministarstvo prosvete saopštilo je povodom kritika pokreta Opre Roma da se u nekim lektirama koriste pogrdni nazivi za pripadnike romske zajednice, da nije nadležno za odobravanje sadržaja lektira.
Ministarstvo prosvete: Nismo nadležni za odobravanje sadržaja lektira
Foto: Pixabay
Povodom navoda pokreta Opre Roma da je obrazovni sistem neodgovoran prema Romima jer je dozvolio da u školskom planu i programu bude sadržaj koji koristi pogrdan naziv za Rome, u saopštenju Ministarstvo prosvete navelo je da ne podstiče rasizam, niti pokazuje neodgovornost prema bilo kome.
"Ministarstvo kao i do sada nastavlja sa primenom niza mera podrške pripadnicima romske nacionalnosti, kao što su afirmativni upis u predškolske ustanove i osnove škole bez dokumenata", navedeno je u saopštenju.tva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Dodaje se da ministarstvo sprovodi mere afirmativne akcije upisa romske dece u srednje škole, kao i stipendiranje i mentorsku podršku i da je sa Zavodom za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja kreirano Uputstvo za sprečavanje ranog napuštanja obrazovanja sa preporukama i predlozima mera za prevenciju osipanja.
 
Učenici romske nacionalnosti, kako tvrde iz ministarstva, imaju i mogućnost da pohađaju izborni program Romski jezik sa elementima nacionalne kulture, a istraživanje Unicefa MICS (Multiple Indicator Cluster Survey-MICS) ukazuje da su mere Vlade Srbije unapredile obrazovanje romske populacije.
 
Pokret Opre Roma saopštio je ranije danas da je obrazovni sistem u Srbiji pokazao društvenu neodgovornost prema romskoj zajednici i kao primer naveo lektiru "Narodne umotvorine lake za đake trećake" izdavačke kuće Klet, objavljenu pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
  • Đak

    31.08.2022 22:47
    Odgovornost
    Pa ko kontroliše udžbenike ako ne ministarstvo prosvete? Sramota koliko ne znate.
  • mute

    31.08.2022 20:48
    Nismo nadležni...Ovo je najčešći odgovor koji ćete dobiti u bilo kojoj državnoj instituciji, od lokalne administricije do ministarstva. Mi smo, ustvari, država NENADLEŽNIH institucija.
    Ovom narodu je, očigledno, sasvim, sasvim dobro.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.