Počinje nova školska godina: Uz himnu, a u pojedinim školama i uz skraćene časove

Školska godina počeće danas neposrednom nastavom.
Počinje nova školska godina: Uz himnu, a u pojedinim školama i uz skraćene časove
Foto: 021.rs
Drugu godinu zaredom, pre početka nastave u novoj školskoj godini predviđeno je intoniranje državne himne.
U klupe osnovnih i srednjih škola u Srbiji danas će sesti više od 740.000 đaka, među kojima 65.000 prvaka, a u novoj školskoj godini nastava će biti neposredna.
Na nastavu će se ići "normalno", u školama ni đaci ni nastavnici neće biti u obavezi da nose maske, a Tim za škole će i ubuduće razmatrati epidemiološku situaciju na nedeljnom nivou, sagledavati i preispitivati preporuke, koje će biti menjane po potrebi.
 
Inače, prema preporukama Tima za škole, ukoliko se tokom boravka u školi kod učenika pojave simptomi kovida, škole obaveštavaju roditelje, a do njihovog dolaska, učenik se smešta u posebnu prostoriju, pod nadzorom nekog od zaposlenih, i pritom i učenik i zaposleni treba da nose masku.
 
Ako se tokom boravka u školi kod zaposlenog pojave simptomi, zaposleni je dužan da odmah stavi masku i da napusti školu radi odlaska na pregled kod lekara.
 
Izleti, ekskurzije i druga putovanja učenika i predškolaca su dozvoljeni, a pre ekskurzije, škole su u obavezi da prikupe izjave roditelja da deca nemaju, niti su imala u prethodnih sedam dana simptome infekcije, da nisu lečena u istom periodu od kovida i da među članovima uže porodice nije bilo korone, kao i da obezbede zdravstveni nadzor od strane lekara tokom putovanja dužeg od jednog dana, radi blagovremenog otkrivanja eventualnih simptoma i znakova infekcije.
 
Štrajk i protesti
 
Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije je najavila da će u 500 škola nastava biti skraćena na 30 minuta. U pitanju je štrajk dela prosvetara zbog neispunjenih zahteva, među kojima su povećanje plata u prosveti za 20 odsto, korigovanje stručnog uputstva o formiranju kombinovanih odeljenja od petog razreda do osmog razreda, kao i da broj učenika u odeljenju ne prelazi 24. Takođe, najavljeni su i protesti. Unija sindikata prosvetnih radnika Vojvodine za danas je najavila protest ispred Banovine, koji bi trebalo da počne u 11.55 časova.
 
S druge strane, Sindikat obrazovanja Srbije je rekao da će nastava u školama u kojima su njihovi članovi, početi normalno, bez štrajka. Ovaj sindikat je saopštio da će Vladi Srbije i resornom ministarstvu uputiti zahtev da se za 25 odsto povećaju plate zaposlenima u prosveti. Tražiće i da se izjednače cene rada za sve delatnosti u sistemu obrazovanja, kao i da se broj đaka u odeljenju smanji na 24. Nadležnima je dat rok do 2. novembra da počnu pregovore sa sindikatom.
  • Maja

    01.09.2022 22:35
    Pogesna himna
    Kod nas u školi su pustili verziju "srpskog kralja, srpski rod". Kakva je situacija u ostalim školama?
  • Marko

    01.09.2022 10:56
    Bila kiša...
    ....nema saobraćajne policije skoro ni kod jedne škole. Ko bezbedno stigne, slušaće himnu.

    Pozz za sve
  • 9

    01.09.2022 10:15
    Sme li iko da objavi
    koliko je dece manje upisano ove školske godine
    u prvi razred i čega je to posledica ?
    Da nije tigar pojeo decu ?
    Izvor: Republički zavod za statistiku :
    " Od školske 2011/2012 do školske 2021/2022 broj učenika osnovnih škola u Srbiji smanjen je za 61 523, a broj prvaka za 10 422."

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija