Katastar traži povećanje broja zaposlenih

Republički geodetski zavod (RGZ) saopštio je da je pokrenuo inicijativu za povećanje broja sistematizovanih radnih mesta za 402 zaposlena.
Katastar traži povećanje broja zaposlenih
Foto: 021.rs
Napominju da je to optimalni minimum za nesmetano funkcionisanje RGZ-a u narednom periodu.
 
"Ukoliko vlada usvoji ovakvu inicijativu, Srbija će efikasnije rešavati višedecenijske probleme iz domena upravljanja nepokretnostima i unaprediti ekonomiju Srbije", navodi se u saopštenju.
RZG navodi da uređen sistem upravljanja nepokretnostima podiže BDP države za sedam procenata, dok u nekim privrednim granama, kao što je građevinska industrija, podiže efikasnost i do 15 odsto.
 
Podseća se da skoro polovina objekata u Srbiji nije upisana u državni registar Katastra nepokretnosti, dok je u isto vreme njima moguće trgovati, što otvara prostor raznim malverzacijama.
"Upis svih nepokretnosti u Katastar je od velike važnosti za građane i državu Srbiju. Zbog formalne prirode posla i velikog broja kontrolnih mehanizama, kako bi se zaštitila imovina građana i njihova prava, procedure upisa su jako kompleksne i naizgled krute", saopštio je RGZ.
 
Ova institucija napominje da i pored digitalnih procesa i sistema koje je implementirala, da bi sistem bio još efikasniji, neophodno je povećati broj radnika.
 
Navodi se da se broj zaposlenih u RGZ-u od 1997. godine, kada je imao 2.890 zaposlenih, konstantno smanjivao da bi 2018. godine bilo svega 2.020 zaposlenih.
 
"U isto vreme se broj predmeta i privredna aktivnost, naročito u poslednjih par godina, višestruko uvećala. Samo zahvaljujući podršci Vlade Srbije koja je omogućila prijem novih zaposlenih i činjenici da RGZ funkcioniše u potpunosti digitalno, efikasnost rada institucije je uvećana, međutim, RGZ je dostigao tehnološki maksimum i više nije moguće drastično tehnološki unaprediti rad", navodi se u saopštenju.
 
Ističe se da je jedini način da se odgovori na povećan broj zahteva i predmeta kadrovsko jačanje institucije.
  • Anja

    26.01.2023 20:57
    Pravnica
    Imate pravnicu Jelenu, ta po ceo dan na Twiteru kaci slike , ujutru pije kafu ( sa podignutim nogama na stolu) , pa dorucak u gradu , pa soping i lagano se zavrsio radni dan. Tako svaki dan
  • Dragan

    06.09.2022 08:15
    Sr
    Meni u katastru neko rešenje od 40 reči kucali tri puta i to srećom ja video greške.Cek dan viditw zaposlrne da dolaze iz grada i to ne na službeni ilaz nego tamo gde ilaze građani.To treba ukinuti i osnovati u poreskoj ulravi gde praktično sede jedan drugom u krilu-i sa njima imao iskustva.U katastru o pored dokaza da sam dao dokumenta oni ga izgubili.Žaĺba se naplaćuje,platićete ako tražite da pretraže njihovu arhivu.
  • Sandy

    06.09.2022 07:11
    Uclanis se u Rasimovu stranku i onda dobijes posao RGZ u podrumu banovine gde te niko ne j..e 5% ,kada prodju izbori oteraju te i tako u krug.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.