Vlada promenila uredbu: Ograničena cena mleka, zabranjen izvoz

Vlada Srbije je na današnjoj sednici izmenila Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, tako što je propisala novu maksimalnu maloprodajnu cenu mleka.
Vlada promenila uredbu: Ograničena cena mleka, zabranjen izvoz
Foto: 021.rs
Kako Euronews Srbija saznaje u Vladi Srbije, UHT mleko sa 2,8 odsto mlečne masti od danas će koštati 128,99 dinara.
Menja se i maksimalna trgovačka marža za sve vrste UHT mleka i smanjuje se sa 12 na pet odsto.
Odlukom Vlade Srbije, uvodi se i zabrana izvoza svežeg mleka i pojedinih mlečnih proizvoda do 30. septembra.
 
Poljoprivrednici su prethodnih dana ukazivali da je zbog uvećanih troškova proizvodnje sirovog mleka, rasta cene stočne hrane i suše, koja je pogodila našu zemlju, smanjena proizvodnja sirovog mleka, ali i otkup.
 
Prethodnih dana u pojedinim trgovinskim lancima rafovi sa mlekom su ispražnjeni, a ova odluka Vlade Srbije trebalo bi da spreči nestašice i da reguliše snabdevenost tržišta. 
 
Vlada Srbije je inače prethodno, 30. avgusta produžila važenje Uredbe koja se odnosi na ograničavanje cene osnovnih životnih namirnica, a njom je cena mleka do danas bila ograničena na 119,99 dinara.
 
Podsetimo daje proteklih dana u Novom Sadu i drugim delovima Srbije kratkotrajno mleko moglo da se pronađe u pojedinim prodavnicama, dok dugotrajnog jedva da je bilo. Kako su za 021 rekli prodavci, poslednjih dana mleko stiže u manjim količinama i brzo se rasproda, međutim nisu mogli da kažu da li će, i kada, biti veće količine mleka u prodaji. Inače, ovakva situacija je i u drugim mestima u Srbiji, a proizvođači mleka kažu da je nestašica mleka "uvertira" i da će biti sve gore i gore jer je taj sektor uništen.

Teme

mleko
  • Nesa

    09.09.2022 03:51
    Nestasica mleka
    Ja,juce kupio u prodavnici 24komada mleka po 1lit ,da se obezbedim treba mi za kafic.I ima mleka.Ko kaze da nema mleka???!
  • Garica

    08.09.2022 08:50
    Rešeno
    Kad krave vide ovu "uredbu" ima da daju duplo više mleka, a pošto odgajivači nemaju sredstava za kupovinu goriva da bi transportovali mleko do otkupljivača, volovi će priskočiti u pomoć! Hvala umovima i stručnjacima (AV i "vladi") na genijalnom rešenju problema sa mlekom i uništavanjem stočnog fonda!!!
  • gradjaninX

    07.09.2022 13:31
    Vazno je da jogurata ima kolko ti srce zeli. Jos par dana pa ce 2kg jogurta biti jeftinije od 1.5 litre mleka. O brendovima cije je mleko dominiralo rafovima, a sada ih vise nema uopste, da ne pisem previse. Znate ko je ko sada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".