Patrijarh Porfirije o Evroprajdu: Otkazivanje je ispravno

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije je danas saopštio da smatra ispravnim otkazivanje Evroprajda kao "potpuno suprotnog sistemu vrednosti našeg naroda".
U specijalnoj izjavi Patrijarh je naveo da je najava Evroprajda "ne samo u Srbiji, nego svuda gde živi srpski narod", donela "velike polemike, podele, kontraverze i sukobe".
Ta tema je, piše dalje, "nama veštački nametnuta i potpuno je suprotna sistemu vrednosti našeg naroda, a isto tako i naše braće i sestara drugih vera i nacija sa kojima živimo", o čemu su mu, naveo je Porfiirije, "neposredno posvedočili predstavnici tradicionalnih Crkava i verskih zajednica", te on "stoga otkazivanje ove manifestacije smatra ispravnim".
Patrijarh piše da je "u dušu pravoslavnih hrišćana usadjeno učenje Crkve da je Bog stvorio čoveka kao dva pola, kao muško i žensko, što znači da su brak i porodica, od postanja sveta do danas definisani kao zajednica ljubavi muškarca i žene sa njihovom decom".
 
"U potpunosti razumemo suštinski opravdanu veliku zabrinutost našeg naroda koji je u grubom promovisanju i nametanju politika i ideologija koje imaju za cilj da poruše stubove na kojima se vekovima gradi naš identitet, da sve postane krhko, relativno i fluidno, osetio dubinsko i sistematsko ugrožavanje svih temeljnih vrednosti kojima je vekovima odan, a posebno svetinje braka i porodice", piše u izjavi patrijarha.
 
Kako dodaje, iz tih razloga su više puta u neposrednom razgovoru sa najvišim predstavnicima države izneli razloge zbog kojih smatraju da je nužno i opravdano otkazivanje Europrajda, naveo je Porfirije.
 
Podsetio je da "Crkva Hristova poštuje bogomdarovanu slobodu svakog ljudskog bića i zato je protiv svakog oblika nasilja, javnog žigosanja i progona bilo koga.
 
"Zlo se ne leči i ne pobeđuje nasiljem, nego se na taj način samo umnožava. Molimo se Hristu Gospodu da nas molitvama Svetog Save srpskog u vreme kada su pred našom Otadžbinom i narodom različita iskušenja i problemi, liši ovog, štetno i bespotrebno nam nametnutog", piše na kraju izjave  na sajtu SPC.
  • Banderaš

    07.09.2022 07:28
    Besnilo
    Izjavom Srpske crkve da odobrava Autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve je SPC napravila probleme u hijerarhiji i nadležnostima Vaseljenske patrijarsija koja je jedina koja moze da da Autokefalnost ili je oduzima.Tako je Vaseljenska patrijarsija dala Autokefalnost i Srpskoj crkvi,a ne obratno.
    Jedina odgovornost za teško shvatljivu situaciju je na patrijarhu Srbije, koji je u potpunosti identifikovan s Moskvom. Zbog toga se Porfirije i ne usuđuje da obavi kanonsku posetu Vaseljenskoj patrijaršiji”.
    Cak je i Makedonska crkva odbila odluku SPC za sta ona nije nadležna.
    Ludilo,besnilo,bezzakonje koje vlada u državi isto se desava i u srpskoj crkvi i to pokazuje i stav Patrijaha prema slobodi kretanja i okupljanja koji su nam svima Ustavom Srbije zagarantovani.
    Ako misli da moze protiv Ustava srbije,onda je zaista presao sve granice bezobrazluka i bezakonja,jer ce sutra doneti zabranu sednice kucnog saveta ili okupljanje zbog svadbe ili tribine gde je ustav o slobodama vrlo jasan i izricit i gde nas nereagovanje suda i tuzilastva srbije sve gradjane dovodi u veliku opasnost.
  • Singrrr

    07.09.2022 07:19
    Homoseksualizam
    ...nije "zlo", on postoji u prirodi oduvek i ne samo kod homo sapiensa, nego i kod drugih zivotinjskih vrsta (slonovi, pingvini...). Zlo je upravo crkva koja namece iracionalne besmislice deci a sama sakriva homoseksualizam i posebno pedofiliju u sopstvenim redovima, sve kolutajuci ovima i vazno vrteci brojanicu. Licemeri prve vrste.
  • Nikola

    07.09.2022 06:51
    Aaaa
    A ti si neispravan!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija