Pooštravanje zakona o PIO smanjuje broj penzionera

Pooštravanje Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju razlog je zbog kog se smanjuje broj penzionera u Srbiji.
Pooštravanje zakona o PIO smanjuje broj penzionera
Foto: 021.rs
Kako piše Politika, broj penzionera se smanjuje jer se svake godine pomera starosna granica za odlazak žena u penziju, ali i zbog pooštravanja naplata penala za sve one koji pre svoje 65. godine odu u prevremenu penziju.
To za Politiku potvrđuju iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.
Ovim zakonom koji se primenjuje od 2015. godine, predviđeno je sukcesivno pomeranje uslova za ostvarivanje prava na starosnu penziju, odnosno postepeno podizanje granice života za žene za ostvarenje uslova za starosnu penziju. Istovremeno, dodatni razlog je i uvođenje novog prava - prevremene starosne penzije, a samim tim i manji broj novih korisnika koji prvi put ulaze u pravo da ostvare penziju.
 
Uvidom u statistiku Fonda PIO jasno se vidi da je krajem 2021. godine bilo 75.482 penzionera manje nego šest godina ranije.
 
Iz Fonda PIO navode da na smanjenje apsolultnog broja korisnika prevashodno utiče činjenica da je manje novih penzionera.
 
Posmatrano po vrsti prava, broj starosnih penzionera se povećava, a invalidskih smanjuje, s tim što je trend smanjenja broja invalidskih penzionera prisutan od 2003. godine, kada je u zakonu o PIO promenjena definicija invalidnosti.
 
Najviše penzionera bilo je tokom devedesetih i početkom 2000. godine. 
  • Nikola

    14.09.2022 15:05
    Kletva
    Sada plaćamo odlase u penziju sa pedeset godina života i tridesetak staža. Moja majka je otišla sa pedeset i jednom i trideset i dve godine staža. Suprugina majka pedeset tri i trideset i dve staža. Moja majka nije dugo uživala penziju ali je tašta živa i više je u penziji nego što je radila . A desetine hiljada su tada otišle u prevremenu penziju. Ja neću ni doživeti.
  • Dudule

    08.09.2022 20:46
    Samo laz
    Kisicka poodavno obecala ukidanje penala ,ali ujela se za jezik to obecanje vazi posle naseg umiranja a ona je sad stekla iskustvo u polaganju venaca i cveca ,no i to nam ne trba bolje da nas zive sahrane mi smo suvisni
  • Stohadin

    08.09.2022 18:43
    PeMzija
    Molim onda državu da ukine beneficirani radni staž.
    Koji će nam to kad nas kažnjavaju onda kad treba da idemo u zasluženu penziju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija