Republički geodetski zavod podneo krivične prijave zbog "ugrožavanja integriteta katastra"

Republički geodetski zavod (RGZ) je podneo krivičnu prijavu protiv predsednika Javnobeležničke komore Srbije Srbislava Cvejića.
Republički geodetski zavod podneo krivične prijave zbog "ugrožavanja integriteta katastra"
Foto: 021.rs
Takođe, kako je naveo RGZ, prijavu je podneo protiv predsednice Advokatske komore Srbije Jasmine Milutinović i predstavnika pojedinih sindikata, a zbog sumnje da su izvršili niz krivičnih dela protiv RGZ.
Krivične prijave su podnete i protiv predstavnice Jedinstvene organizacije sindikata u RGZ Dijane Konstantinović, predstavnika sindikata Nezavisnost u zavodu Zorana Blagojevića i predstavnika Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije u RGZ Stevana Todorova.
Krivična prijava je podneta zbog sumnje da su oni u dužem vremenskom periodu koordinisanim opstrukcijama na napore države Srbije za reformu sistema upravljanja nepokretnostima, izvršili niz krivičnih dela protiv RGZ.
 
"Cilj njihovih aktivnosti su ugrožavanje integriteta institucije, urušavanja državnog sistema katastra nepokretnosti i opstruisanje projekta 'Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji' koji se sprovodi uz podršku Svetske banke", dodaje se u saopštenju RGZ.
 
Zavod navodi da je do sada integrisao i umrežio svoje servise i usluge sa više od 600 institucija i organizacija uključujući sve državne organe i lokalne samouprave, kao i sa više od 3.000 pojedinaca, profesionalnih korisnika RGZ, uključujući skoro 2.000 advokata.
 
"Time je država uštedela građanima više od 36 miliona evra za samo tri godine, koliko bi platili za administrativne takse pre digitalizacije katastra i više od šest miliona sati u odnosu na stari sistem kada su morali lično da pribavljaju dokumenta na šalterima", kažu u RGZ.
 
Tokom višegodišnjih pokušaja da sa pojedincima koji vode javnobeležničku i advokatsku komoru nađe zajednički jezik kako bi se građanima Srbije pružio transparentniji, efikasniji, dostupniji i pouzdaniji sistem upravljanja nepokretnostima, RGZ je, međutim, nailazio na koordinisane opstrukcije i napade na instituciju, sistem i projekat.
  • Zoran

    08.09.2022 01:15
    Br.predmeta
    2godine proslo od sudskog resenja o nasledju!
    Nacelnica,kojoj se obracam preko portala uvek odgovara
    Kada stignem na red!
    Bez mogucnosti da dodatno platim da mi se izda resenje(taksu za nasledje platio porez placam za nekretninu a nije mi od koristi)
  • Katastar je pun

    07.09.2022 15:38
    tehnoloskog viska !
    Sto pre treba podeliti otkaze za otprilike 80% koji primaju platu u Katastru, jer to su tehnoloski visak. Ja sam iz Zrenjanina, ovde je 40.000 ljudi ostalo bez posla kao tehnoloski visak od 2000-ih pa na ovamo. Bas me briga za zaposlene u Katastru kao i bilo gde u javnom sektoru, kao sto ni njih nije briga za mene u Zrenjaninu. Od sada glasam samo za onu stranku koja ce da im podeli otkaze i uvede racionalizaciju.
  • Parodija od svega

    07.09.2022 15:22
    Hehehe... Naslov kao iz neke parodije.

    RGZ je doziveo ono - decak koji je vikao:"Vuk!".
    Pa sada i da im treba neka pomoc, ljude jednostavno briga. Ne veruju im nista, niti saosecaju. Ne kazem da su svi tamo losi, ali budimo realni...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.