Nakon pritužbe romskog udruženja Klet menja spornu pitalicu u lektiri

Izdavačka kuća Klet saopštila je da će biti zamenjena sporna pitalica koja se našla u lektiri "Narodne umotvorine lake za đake trećake" autorke Nataše Stanković Šošo.
Ova zamena će uslediti nakon što je pokret "Opre Roma", koji se bavi zaštitom prava i integracijom romske zajednice, ukazao da se u tom udžbeniku koristi termin "Ciganče", što su ocenili kao diskriminaciju.
"Sporna pitalica će, uprkos činjenici da je autentična i preuzeta iz relevantnih izvora, u sledećem izdanju biti zamenjena novom, koja obrađuje istu temu - društveni problem siromaštva", kaže se u saopštenju.
U pomenutoj knjizi pitalica glasi: "Pitalo Ciganče majku: Koji je dan najdulji u godini? - Oni kad se čeka večera bez ručka". 
 
Uputivši još jednom izvinjenje romskoj nacionalnoj zajednici, iz "Kleta" su podsetili da sporni izraz nije upotrebljen prvi put u knjizi "Narodne umotvorine lake za đake trećake", već se nalazi u literaturi koja predstavlja pouzdani izvor za pripremu udžbeničkih izdanja, poput lektire.
 
"Knjiga 'Narodne umotvorine lake za đake trećake' sadrži izbor narodnih brzalica, razbrajalica, zagonetki, pitalica i poslovica primerenih uzrastu učenika i preuzetih u autentičnom obliku iz relevantnih zbirki i antologija usmenog stvaralastva", saopštio je izdavač.
 
Kako je navedeno, sporna pitalica se može naći u izvorima kakvi su "Antologija govornih narodnih umotvorina", knjiga devet, Matice srpske i Srpske književne zadruge iz 1972. godine, i "Od kako se Zemlja ohladila" (prozni oblici srpske narodne književnosti i male folklorne forme) Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz 1997. godine.
 
Iz "Kleta" su istakli da se "kriterijum za izbor kratkih usmenih formi u lektiri zasnivao na autentičnosti građe, njihovoj primerenosti uzrastu učenika, tematskoj raznovrsnosti i poučnosti".
 
"Odabrani primeri pružaju mogućnost učenicima da uvežbaju izgovor brzalica i razbrajalica, razumeju prenesena značenja zagonetki, bogate rečnik, uočavaju bitne pojedinosti, osobine, postupke likova i razumeju poentu u pitalicama", kaže se u saopštenju.
 
Iz izdavačke kuće "Klet" su još jednom istakli "da je odabirom pitalice namera autorke Stanković Šošo bila da omogući učenicima da promišljaju o siromaštvu iz različitih pozicija".
 
Izdavač je podsetio i da poemu "Cigani" Aleksandra Sergejeviča Puškina i zbirku pesama "Ciganski romansero" Federika Garsije Lorke učenici godinama unazad obrađuju u školskim klupama. 
 
"Dosad nijednom nismo imali priliku da čujemo da je reč o diskriminaciji ili omalovažavanju romske nacionalne zajednice", istakli su iz "Kleta". 
 
Prema njihovim rečima, "slično se može reći i za pesmu Jovana Jovanovića Zmaja 'Ciganin hvali svoga konja', kao i mnoga druga književna i umetnička dela koja u svom nazivu ili tekstu sadrže spornu reč".
 
Opre Roma: Ovo nije usamljeni slučaj
 
Ipak, Jelena Reljić iz pokreta "Opre Roma" rekla je za Euronews Srbija ranije da nastavni planovi i programi često pristupaju temama o Romima "na nepotpun i obmanjujući način, najčešće podstičući negativan narativ i posebno opravdavajući obespravljenost Roma".
 
Reljić, međutim, ukazuje i da ovo nije prvi put da njihovo udruženje reaguje ovim povodom i kaže da oni, zajedno sa sestrinskim, mogu da pomognu i da doprinesu tome da se više ovakav sadržaj ne pronalazi u đačkoj literaturi, već da se, kaže, pronađe alternativa.
 
"Mi smo ranije reagovali i zbog pesme 'Ciganin hvali svoga konja', ovo nije usamljen slučaj, ali je opterećujuće da mi uvek treba da reagujemo. Mora da postoje neki parametri. Mislim da treba da reaguje i ministarstvo ovim povodom", kaže Reljić.
 
Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da Ministarstvo nije u poziciji da sankcioniše bilo koga ko nije u njegovoj ingerenciji, kao i da ni njemu lično takav izraz za Rome nije prihvatljiv, niti mu je, kaže, jasno kako se to našlo u lektiri.
  • Pićuka

    08.09.2022 00:34
    Pre par godina pored Limanske pijace, u travnjaku, tri cigančića i kuče. Najstariji, oko 5 godina, drži kesu, dobijenu, punu čokolade sa pirinčem. Vadi po komad i deli svima i kučetu. To nema u knjigama. Ja kada sretnem Cigana kraj kontejnetra, kada bacam smeće, kažem "Dobar dan". Šta vi kažete kada sretnete Roma. Sve ide iz porodice a ne iz knjige.
  • Iii

    07.09.2022 20:58
    Opet Klet?
    Dokle više?
  • Hm

    07.09.2022 20:34
    Hm
    Ne treba vredjati nikog i ismejavati, sprdati se.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.