Uhapšeno pet osoba iz Kragujevca zbog sumnje da su pomagali u poreskoj utaji

Policija je uhapsila pet osoba iz Kragujevca zbog sumnje za poresku utaju u pomaganju, saopštilo je danas Ministarstvo unutršnjih poslova (MUP).
Uhapšeno pet osoba iz Kragujevca zbog sumnje da su pomagali u poreskoj utaji
Foto: Pixabay
Uhapšeni su, kako je navedeno, N.Š. (43), D.S. (38), kao i M.A. (25), D.R. (48) i M.R. (33)
Krivičnom prijavom obuhvaćeni su Kragujevčani koji su u pritvoru po rešenju Višeg suda u Kraljevu -  B.R. (40) zbog sumnje da je izvršio krivično delo poreska utaja, kao i M.A. (30) i S.R. (30),  zbog sumnje na poresku utaju u pomaganju.
B.R. se tereti da je, kao odgovorno lice jedne firme iz Kragujevca, tokom 2017, 2019. i 2020. davao naloge da se knjigovodstveno evidentiraju lažni računi u ukupnom iznosu od 765.415.491 dinar za usluge koje je navodno platio većem broju preduzeća, koja je on osnovao i kontrolisao.
 
Sumnja se da je on za taj iznos umanjio dobit svoje preduzetničke radnje i utajio porez na prihode od samostalne delatnosti u iznosu od 76.541.548 dinara, kao i pripadajućih doprinosa u iznosu od 2.549.480 dinara.
 
Istovremeno, nije prijavio porez na ukupan godišnji prihod građana za 2017, 2019. i 2020. ostvaren od obavljanja samostalne delatnosti, od 112.587.302 dinara, čime je oštetio budžet Srbije za 191.678.330 dinara, naveo je MUP.
 
M.A, S.R, N.Š, M.A, D.R. i M.R. se sumnjiče da su izvršili krivično delo poreska utaja u pomaganju tako što su, po nalogu B.R. organizovali mrežu preduzetničkih radnji, čiji su računi kasnije korišćeni kao neosnovani trošak za njegovo preduzeće.
 
I D.S. se sumnjiči za poresku utaja u pomaganju jer je, kako je navedeno, kao knjigovođa preduzeća čije je odgovorno lice B.R. evidentirao račune preduzetničkih radnji, iako je znao da su lažni.
 
Osumnjičenima M.R. i D.S. je određeno zadržavanje do 48 časova i biće sprovedeni u Tužilaštvo, dok su N.Š, M.A. i D.R. već privedeni. MUP je naveo da se B.R, M.A. i S.R. već nalaze u pritvoru.
  • Roki

    07.09.2022 22:49
    5
    Kakve sitne ribe, snajke imaju autoprevozničke radnje bez vozila, dede konsultanti iz penzije, mama ima agenciju za čišćenje i sve u krug a svi radnici na minimalcu. Samo im raste broj stanova, kuća, apartmana....
  • Red Nered

    07.09.2022 17:13
    Dobro, svi smo naucili do sada da takvi samo nisu dobro podmazali nekoga, ili nisu imali dobru zaledjinu.

    Iz drzave se masovno sele svi, jer reda nema, osim ovako hapsenja sitnih ribica, koje su beznacajne za nas obicne smrtnike.

    Sutra ce tako da na istom mestu krade neko ko je nabavio odgovarajucu podrsku. Ili neciji rodjaci, pa im oslobodili radna mesta.
    Sada vec svi znamo trikove... kada ce neki RED?!

    Eno pomeraju ceo trafo, jer je necija licna zelja. A tom se moze. Zakon jaceg.

    Meni treba red i normalnost, kako bih ostao u drzavi, da se ne odselim.

    A tek one fotografije kako u zazidali OK radio, besramno i bahato... Mislim...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.