Nedimović o nestašici mleka: Prerađivačima se nije isplatilo da ga prodaju u Srbiji

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je do nestašice mleka došlo jer je u susednim zemljama ono bilo skuplje, pa je prerađivačima bilo isplativije da mleko njima prodaju.
Nedimović o nestašici mleka: Prerađivačima se nije isplatilo da ga prodaju u Srbiji
Foto: 021.rs
"Ovih dana postoji dosta informacija i dezinformacija počev od toga da nema krava pa do toga da mleka nema u prodavnicama. Činjenica je da je litar mleka u Srbiji koštao do 119 dinara, a cena litre mleka u okruženju kretala se od 1,35 do 1,7 evra i čim je takva razlika, automatski preradjivač gleda da proda skuplje", rekao je ministar na televiziji Pink.
Ukazao je da su u regionu velike razlike u ceni mleka u maloprodaji u odnosu na Srbiju i da zato proizvođači i prerađivači automatski počinju da izvoze kada ta razlika dostigne 50 odsto u ceni.
"Onda upadamo u makaze, imamo problem da srpsko tržište traži tu robu, proizvođači traže cenu i tada dolazi do ovakvih kratkoročnih nestašica", objasnio je Nedimović.
 
Objasnio je da je Vlada zato ograničila cenu UHT mleka na 128,99 dinara i maržu trgovcima na pet odsto za sveže i UHT mleko i podsetio da je do kraja septembra zabranjen izvoz sirovog mleka i nekih mlečnih proizvoda.
 
"To su kratkoročne mere, a nova Vlada će strateški da se pozabavi pitanjima vezanim za stočarstvo i mlečnu industriju", najavio je Nedimović. 
 
Nedimović je kazao da je dodatni problem što Bugarska, Severna Makedonija, Rumunija i Crna Gora mlečnu industriju više nemaju, odnosno ako i proizvode to je mnogo manje od potreba, a jedine koje imaju mleka su Srbija i Bosna i Hercegovina.
 

Teme

mleko
  • Nikola

    09.09.2022 21:44
    Pa da ministre, zato ga ima svuda u regionu i jeftinije je bilo i pre nestasice u Srbiji.
    “Kao Maksim po diviziji”, ali samo promasaji!
  • Dudule

    09.09.2022 12:12
    Trckaralo
    Ma dobro kad bar imamo soli trbace da zacelimo rane koje je prouzrokovao ministar nedimovic:meso ,mleko,secer,brasno_a mi poljoprivredna zemlja
  • dacilli

    09.09.2022 09:04
    u okruženju veće cene???
    Za vikend sam bila u Mađarskoj, i kupila mleko dugotrajno po 60 centi litar. Šta kaže Ministar, veće cene u okruženju pa prerađivači izvoze jer imaju interes???!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija