Janković: Kraljica Elizabeta nije odobravala NATO bombardovanje

Vladeta Janković, bivši ambasador SR Jugoslavije u Londonu, izjavio je za N1 da je do njega svojevremeno doprla informacija da britanska kraljica Elizabeta Druga nije odobravala NATO bombardovanje.
 Janković: Kraljica Elizabeta nije odobravala NATO bombardovanje
Foto: FoNet/AP

Janković je za N1 podsetio na to da se kraljica nije mešala u unutrašnju politiku, ali da jeste imala političke stavove koje nije iznosila direktno.

"Spomenuto je da je bila protiv Blereove politike u Avganistanu, a naročito u Iraku. Izvor je neslužben, ali je do mene doprlo da nije odobravala NATO bombardovanje naše zemlje 1999", rekao je bivši ambasador SRJ.
 
Podsetio je i na Titovu posetu Londonu 1952, u doba kriznih odnosa Jugoslavije sa SSSR, kada je, kako je kazao, toplo primljen od kraljice Elizabete Druge.
 
"Njena poseta Jugoslaviji 1972, takođe je događaj prvog reda. Ona je te odnose održavala u vrlo dobroj ravnoteži. Britanska politika poslednjih decenija, a pogotovo od kad je krenuo raspad Jugoslavije, to je druga priča, ali pre toga, pogotovo kad je Jugoslavija u pitanju, ona je imala iskrenih simpatija na ono što je naša zemlja bila u to doba", ukazao je Janković.
 
Ocenio je i da je prosto nemoguće da će Elizabetin naslednik, kralj Čarls Treći, biti voljen kao što je ona bila, ali je uveren da će novi britanski monarh biti na visini svoje dužnosti.
 
"Imao sam priliku u više mahova da dođem u kontakt s njim, bio je vezan za Svetu Goru. Razgovarali smo prilikom njegove poslednje posete o pomoći Hilandaru. On je pogomao obnovu Hilandara posle požara", istakao je Janković i dodao da kralj Čarls ima "jaku sklonost prema pravoslavlju".
 
"Njegov otac je prešao iz pravoslavlja u anglikansku veru da bi se oženio njegovom majkom. On često odlazi na Svetu Goru, ima simpatiju ne samo za pravoslavlje, nego i za našu zemlju i naš narod. Za nas je to dobra vest. Verujem da će kralj Čarls Treći biti dostojan naslednik svoje majke", ocenio je on.
 
Smrt kraljice Elizabete Druge, prema Jankovićevoj oceni, u izvesnom smislu jeste kraj jedne ere, ali ne i britanske monarhije.
 
Dovodi u pitanje i podatak da je franciski kralj Luj XIV duže vladao od kraljice Elizabete, jer je, kako je podsetio, na preso došao sa samo četiri godine i dug period je bio pod regentima, dok je britanska kraljica na presto stupila kao zrela žena i zaista vladala 70 godina.
 
Kraljica Elizabeta je, kako je podsetio, stupila na presto u još uvek Britanskom carstvu, imperiji u kojoj Sunce nikad ne zralazi, i "bez ikakve zle volje" je pustila da se na miran i prijateljski način raziđe taj imperijalni kontekst.
 
"Ona je uvek bila u tim stvarima krajnje tolerantna i razumna", rekao je Janković navodeći da su osobine kraljice bile zdrav razum, pribranost, staloženost, dalekovidost, ubedljivi mir i unutrašnja ravnoteža kojom je zračila.
 
Podsetimo, kraljica Elizabeta Druga preminula je juče u 96. godini, nakon što je bila pod medicinskim nadzorom u njenom zamku Balmoral u Škotskoj. Bila je monarh Velike Britanije i 14 drugih kraljevskih zemalja Komonvelta i vrhovni poglavar Crkve Engleske. Na presto je stupila 6. februara 1952, a svečano krunisanje, naredne godine, prvo je koje je prenosila televizija.
 
Njen sin Čarls Treći postao je novi kralj.
  • Mislioc

    09.09.2022 17:25
    @Yugo45
    Takva je vecinska Srbija. Unose emocionalne odnose u domacu/globalnu politiku. "Oni nas vole/mrze... mi volimo/mrzimo...", "volimo/mrzimo Milosevica/Vucica", "volimo mrzimo EU/NATO"... vecinska Srbija ne razume da se voli porodica (mama/tata/sestra/deca...), a domaca/globalna politika i ideologija se razume/shvata i na osnovu toga se deluje... Ali opet ovde demagogija zaista deluje, pa onda vest demagog kao Vucic uspeva sa 2-3 (Noam Comsky) manipulacije masama, uspeva da hipnotise masu... i onda srljamo svi u greske koje nas skupo kostaju. Jedna od tih gresaka je i NATO bombardovanje...
  • Yugo45

    09.09.2022 15:04
    @Lazar
    Svaka čast, lepo rečeno, nema šta. Najčešće onaj ko koristi retoriku o NATO bombardovanju uopšte ne zaslužuje da sa njim ulaziš u bilo kakvu raspravu, ne zaslužuje tvoje vreme ni pažnju. To su uglavnom ljudi ispranog mozga i plitkih shvatanja. Nisu vredni živaca. Oni su neprijatelj.
  • JA

    09.09.2022 14:25
    Šta nam to saznanje sad vredi? Kad smo bili vec izbombardovani a ona je sad kod Boge na istini.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.