Menja se mala matura

Nacionalni prosvetni savet (NPS) jednoglasno je usvojio predlog Ministarstva prosvete za promenu koncepta kombinovanog testa na maloj maturi.
Menja se mala matura
Foto: Pixabay

Izmena, koju je ranije najavio resorni ministar Branko Ružić, odnosi se na to da budući osmaci polažu jedan od pet predmeta (istorija, geografija, biologija, fizika ili hemija), u skladu sa svojim interesovanjima.

Mali maturanti će birati jedan od tih pet predmeta, njega će spremati i iz tog predmeta imaće test sa 20 pitanja.

To će biti zamena za kombinovani test koji su đaci polagali do sada, kada su odgovarali na pitanja iz svih pet predmeta.
 
U narednih 10-ak dana Ministarstvo će odrediti kada će se učenici osmog razreda izjašnjavati iz kog predmeta će polagati test na završnom ispitu.
 
Testovi iz srpskog/maternjeg jezika i matematike ostaju nepromenjeni.
 
Promena koncepta polaganja kombinovanog testa predviđena je Strategijom razvoja obrazovanja i vaspitanja u Srbiji do 2030. godine.
  • Stohadin

    10.09.2022 22:03
    Obrazovanje
    Uvesti Nemački model obrazovanja.
    3+3+3+3.
    Poske idu visoko obrazivne ustanove.
  • Ćale

    10.09.2022 09:08
    Beoj đaka
    Frka oko prijemnog.U razred primaju 30 đaka.Prvi dan škole njih 36,drugi dan 39.Tako se to radi.A testove čuva policija,KGB i CIA.Mudri ponavljači to rade prvi dan škole.Upišu ih na uštrb onih ispod crte od 30.
  • Nenad

    10.09.2022 07:21
    Mature
    Uskoro se uvodi velika matura gde ce buduci pravnici polagati fiziku, a studenti FTN-a biologiju. Sa 15 ih specijalizujes za jednu oblast, a sa 19 vracas da uce sve?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija