SPC odlikovala Vojislava Šešelja, orden mu uručio vladika bački Irinej

Eparhija novogračaničko-srednjozapadnoamerička Srpske pravoslavne crkve dodelila je lideru SRS Vojislavu Šešelju orden Svetog vladike Mardarija, saopštila je Srpska radikalna stranka (SRS).
U saopštenju je navedeno da je to visoko crkveno odlikovanje predsedniku SRS u ime vladike Longina uručio vladika bački Irinej Bulović.

Episkop Irinej je rekao da mu je pripao "deo časti i prijatna dužnost da uruči taj orden, napravljen u ime divnog Božijeg ugodnika, svetitelja Mardarija".

Šešelj je izjavio da mu je veliko zadovoljstvo i čast što je primio to visoko crkveno odlikovanje.
 
Rekao je da je svojevremeno, kada je boravio u Americi, Kanadi i Australiji, zatekao tamo Srbe podeljene i kako je kazao "zavađene na krv i nož".
 
"Prvo što sam uradio, otišao sam u manastir Libertvil, na manastirskom groblju upalio sveće pred spomenicima generalu Draži Mihajloviću i vojvodi Pavlu Đurišiću i na grobovima kralja Petra, vladike Nikolaja Velimirovića, Jovana Dučića i vladike Mardarija, za koga ranije nisam znao", naveo je.
 
Lider SRS je rekao da je "tada saznao kolike su njegove zasluge za srpsku crkvu".
 
"On je srpsku crkvu širom SAD i Kanade osnovao, razvio, učvrstio, a došli smo u situaciju da se ta crkva podeli, kako su jedni druge pogrdno nazivali, na 'raskolnike' i 'federalce'", kazao je Šešelj.
 
Rekao je i da trudio, na svakom mestu gde boravio, da se taj raskol prevaziđe i da se crkva ponovo ujedini, te napomenuo da je u tome imao prilično uspeha.

Komentari 144

  • Jarvis

    14.09.2022 19:16
    Srbija k'o dvobojni Japetus (Saturnov satelit). Vrlo grubo podeljena, na levo i desno (ako ne još i gore i dole, napred i nazad - a jeste?). Skoro da više nije kao jin-jang, ali samo da se mir ne smrači i biće onda dobro za sve!
  • Zovem se Stevo

    14.09.2022 13:32
    Inače
    E sada još da SPC uruči orden Belivuku.
  • piskaralo

    14.09.2022 10:50
    toliko zla na jednoj slici

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.