Porfirije: Za pravoslavne hrišćane LGBT ideologija neprihvatljiva, siluju nam pamet i dušu

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije izjavio je večeras da je za pravoslavne hrišćane neprihvatljiva LGBTQ+ ideologija.
Istakao je da oni "ne mogu da prihvate nametanje novih društvenih normi koje nije propagirao Bog".
"Ali govorimo kao hrišćani i zato podvlačimo, dodajemo, da smo protiv svake vrste nasilja, mržnje, prezira, progona i žigosanja i onih koji dele te ideje, posebno ako se nasilje čini u ime crkve i Hrista", rekao je Porfirije, nakon služenja "Svenarodnog molebana za svetinju braka i porodice" ispred Hrama svetog Save u Beogradu.
Naglasio je da su protiv održavanja Evroprajda, jer po njegovim rečima, cilj te manifestacije nije samo šetnja i provod, već da "preoblikuje naše vrednosti, naše društvo, naš način života, a da mi to nismo tražili".
 
On je naglasio da crkva ne vodi "krstaški rat", kako su neki to nazvali, navodeći da nije crkva otišla u drugu državu da im nameće svoj pogled na svet, svoj način života i svoje vrednosti.
 
"Pa ko vodi krstaški rat. Drugi su došli u našu kuću i nama propagiraju svoje ideje, nameću ih. Oni hoće da nam kažu šta treba da budemo i kakvi da budemo. Mi smo u ovoj priči oni koji su izloženi nasilju. Siluju nam pamet, siluju nam dušu. Hteli bi, ali neće moći", istakao je patrijarh.
 
Ocenio je da je "duhu novih idelogija" prepreka Hristos zbog vrednosti koje je postavio i da taj "duh novih ideologija želi, ako ne da ukloni, onda bar da razvodnji i relativizuje te vrednosti.
 
Istakao je da su se svi prisutni ispred Hrama svetog Save okupili tu danas "da budu ono što jesu, da budu ono što su im bili preci i isto ono što će im biti deca, ono što je Božja volja", kao i da se mole za svetinju braka i jedinstvo.
 
On je istakao da ih sve povezuje jedna ista vera i jedan isti sistem vrednosti, po kom organizuju svoj privatni, porodični, društveni i kulturni život.
 
"Na tom sistemu vrednosti formiran je naš javni moral. Tim sistemom vrednosti gradimo odnose među sobom, ali i sa drugima i drugačijima. Jednom rečju, gradimo i negujemo ono što jesmo, gajimo i negujemo svoj identitet. To je pravoslavni i hrišćanski identitet i jevandjeljski sistem vrednosti", naglasio je patrijarh Porfirije.
 
Istakao je da oni ne žele da im bilo ko nameće šta treba da budu, već da im je jedina mera i kriterijum Hristova reč, koja im govori "šta je ustanovljeno kao prirodno, a šta je neprirodno ili protivprirodno".
 
Poglavar SPC je istakao da već na početnim stranicama Svetog pisma Božja reč otkriva da je Bog stvorio čoveka kao muško i žensko i da je blagoslovio brak muškarca i žene, navodeći da je na takvom braku izgrađeno društvo i civilizacija kakva je danas.
 
"Sama reč porodica je jasna, ona nam kazuje da muško i žensko pokrenuti ljubavlju u želji da budu jedno stupaju u zajednicu da bi imali porodicu. Porodica je jedan od plodova braka između muškog i ženskog", naveo je on.
 
Ocenio je da su danas suočeni sa "talasima, cunamijem" i najezdom mnogih novih sistema vrednosti koji se nasilno, agresivno ili ispod radara nameću sa ciljem da uruše svaki postojeći prirodni ili civilizacijski poredak i uspostave nova pravila.
 
Patrijarh je na kraju molebana istakao da će se "sabirati opet, koliko god puta da treba, da služe takve molebane zajedno".
  • Nebojša

    13.09.2022 10:38
    Profitirije
    Lepa priča, ali niko ne zna šta misli Bog. Taj isti Bog je stvorio i njih, doduše malo poremećenih, ali sposobnih da vole i ćute, jer nisu baš normalni.
  • Miki

    12.09.2022 22:14
    Slom crkve
    Gospodine Porfirije, Vi kao poglavar SPC-a umesto da ujedinjujete, oplemenjujete, širite ljubav, vi delite, diskriminišete, pozivate na progon. Zaboravljate, da mi ako smo hrišćani smo i inženjeri, profesori, lekari, poljoprivrednici, radnici, umetnici itd. Mi ne živimo po pravilima pravoslavne crkve, ne živimo od crkve, poštujemo, verujemo, ali imamo i svoje mišljenje, stavove. Zašto imate potrebu javno nekoga da prozivate, etiketirate. Živite svoj pastirski život unutar svoje crkve, nemojte širiti zlo i mržnju među ljudima. I pripadnici LGBT zajednice su ljudi i oni su nečija deca. Sipanjem vatre vi ništa nećete promeniti, učiniti da bude bolje, zvanične svetske statistike govore da je broj homoseksualaca na planeti od 7 do 10%. Ima ih i u crkvi, ima ih u svakom sloju društva, svakoj profesiji. Pročitajte nešto, izađite iz tog konzervativizma, kojim SPC iz godine u godinu gura građane sve više od crkve.
  • Limanac

    12.09.2022 17:59
    ...
    O interesima porodice treba da govore oni koji ustaju svako jutro i odlaze na posao da bi prehranili tu istu porodicu. Za porodicu ne treba da se bore ni gejevi zakačeni na NVO sisu, ni sveštenici bez dana radnog staža. Ako nam je stalo do dece i porodice, mesto za borbu je na ulici. Prostor ove borbe ne treba da bude religija nego ekonomija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.