Počinje Evroprajd: Dolaze strani gosti, zakazan niz dešavanja, ključni događaj šetnja

Evropska LGBTI+ manifestacija Evroprajd, čiji je Beograd domaćin ove godine, danas će biti zvanično otvorena ispred Palate Srbija i trajaće do nedelje 18. septembra, saopštili su organizatori.
Počinje Evroprajd: Dolaze strani gosti, zakazan niz dešavanja, ključni događaj šetnja
Foto: Pixabay

Tradicionalna šetnja zakazana je za subotu, 17. septembar, sa početkom u 17 časova ispred Skupštine Srbije.

Osim Međunarodne konferencije o ljudskim pravima i velikog broja inostranih gostiju, diplomata, predstavnika stranih vlada, biće organizovan i veliki broj izložbi, aktivističkih, edukativnih, kulturnih i zabavnih događaja.

U okviru Evroprajda, najavljene su i dve večeri koncerata, na kojima će u petak i subotu nastupiti domaći i evropski izvođači, poput Senide, Sare Jo, Angeline, Roia Pereza, Patrika Mejsona i mnogih drugih.
 
Beogradski Evroprajd biće, kako su naveli organizatori, istorijski, jer je prvi koji se održava u regionu Zapadnog Balkana i u ovom delu Evrope.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada prvobitno je doneo odluku o otkazivanju te manifestacije iz bezbednosnih razloga.
 
Vučić je u subotu, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, na kojoj se govorilo i o Evroprajdu, izjavio da će MUP 96 sati pre održavanja manifestacije Evroprajd, u zakonskom roku, doneti odluku o njegovom održavanju.
 
Koordinator Evroprajda Goran Miletić više puta je isticao da će ta manifestacija biti održana po planu, sa svih više od 130 najavljenih dogadaja, kao i da će šetnje biti iako je policija zabrani.
 
"Mi smo odlučni da se šetnja desi prema planu, ne možemo imati Evroprajd bez šetnje, i mi na šetnji insistiramo. Svesni smo da policija može da je zabrani, bilo je ranije, ali sve te četiri zabrane su bile protivustavne", kazao je on.
 
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije izjavio je u nedelju da se protive održavanju Evroprajda jer, po njegovim rečima, cilj te manifestacije nije samo šetnja i provod, već da "preoblikuje naše vrednosti, naše društvo, naš način života, a da mi to nismo tražili".
 
On je izjavio i da je za pravoslavne hrišćane neprihvatljiva LGBTQ+ ideologija, ističući da oni "ne mogu da prihvate nametanje novih društvenih normi koje nije propagirao Bog".
  • /

    12.09.2022 17:36
    /
    a najbolji su ovi uhlebi koji veruju da su strani placenici oni koji objektivno sagledavaju stanje u srbiji.

    ej, imati vojni vrh odan stranoj drzavi /u ovim slucaju rusiji/ je...
  • Vera

    12.09.2022 16:59
    Počinje cirkus.
  • Cinjenice

    12.09.2022 15:21
    Vucic je izdajnik i Nato trojanski konj sa zadatkom da prizna Kosovo u UN-u, i uvede sankcije Rusiji kako bi Srbiju odvojio od njene zastite Rusa, i kako bi je rasparcali i unistili Britanci i Amerika. Posto znamo te cinjenice, moja procena je da je to nemoguce izvesti. Vucicu je ovo zadnji mandat predsednika i on ustavom odlazi u zaborav cim mu mandat istekne. Britanija i Amerika nemaju ni blizu coveka koji bi mogao da zameni Vucica. Jer sledece izbore SNS ce katastrofalno da izgubi, jer narod ih je sada targetirao kao izdajnike. Takodje, Vucic nece moci da preda Kosovo u UN-u, jer ce Rusija uloziti Veto, i samo sacekati 4 god da on padne sa vlasti . Posle takvog pokusaja izdaje, narod ce sa 90% izglasati vlast koja ce u Srbiji dozvoliti Ruske vojne baze, i jednom za svagda otkloniti Americke i Britanske ciljeve za unistenje Srba i Srbije. Za te 4 god Ruski Veto ce cuvati Srbiji Kosovo, a onda krece potpuna promena vlasti i prelazak u sigurnu luku, i vojni savez ODKB . Poslednja Nato slamka u Srbiji je Vucic, ali odlazi za 4 god, samo strpljivo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.