"Vinča" o izjavi Košutića: Navodi o radioaktivnom otpadu tendenciozni i izazivaju paniku

Pomoćnik direktora za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Instituta "Vinča" Slavko Dimović demantovao je reči Duška Košutića, specijaliste fizičkih nauka.
"Vinča" o izjavi Košutića: Navodi o radioaktivnom otpadu tendenciozni i izazivaju paniku
Foto: Pixabay

Košutić je izjavio da "Vinča" predstavlja opasnost za stanovništvo jer, kako je rekao, radioaktivni otpad u "Vinči" i dalje čeka skladište.

"Navodi su neistiniti, tendenciozni i psihološki mogu izazvati osećaj panike. Ingerencija upravljenja radioaktivnim otpadom, kao i pomenuti hangari, su u nadležnosti Javnog preduzeća 'Nuklearni objekti Srbije', koje je osnovano 2009. godine", naveo je Dimović, dodavši da takvi navodi mogu "ugroziti ugled našeg najvećeg nacionalnog instituta i jednog od najvećih instituta na Balkanu".

Košutić je prethodno za list Nova rekao da se ogromna količina radioaktivnog otpada, proizvedena u bivšoj Jugoslaviji, i dalje nalazi u dva stara hangara "Vinče", na 12 kilometara od centra Beograda, a da je novi hangar, koji je napravljen još 2009. godine – i dalje prazan. On je dodao da država ništa ne preduzima u rešavanju tog problema već 15 godina.

  • Anna

    12.09.2022 14:59
    Sarađivala sam sa g. Košutićem, veliki je stručnjak i profesionalac, i verujem u sve što je rekao.
  • Poljubac vrednosne s

    12.09.2022 14:09
    Nemiran je to san
    Opet botovi spavaju.

    Komanda za izjednačavanje minusa na ovu vest kasni pa pajke malo duže.

    Srbija i bilo šta što u sebi ima reč "nuklearno" nikako ne idu zajedno.

  • DžiajDžo

    12.09.2022 13:50
    Neuki i nedoopismenjeni
    Na izuzetno osetljivim pozicijama, kompletno neodgovorni, jesu društveno opasni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.