Ružić: Nacionalni prosvetni savet da preispita delove lekcije u udžbeniku iz biologije

Ministar prosvete Branko Ružić zatražio je od Nacionalnog prosvetnog saveta da "ponovo ispita i da stručno mišljenje" o delu Programa nastave i učenja biologije za osmi razred osnovne škole.

Sporna tačka odnosi se na raznovrsnost biološke osnove pola i polnih karakteristika, primarnih i sekundarnih, koje uključuju ponašanje i individualni osećaj pripadnosti nekom od rodova, navodi se u saopštenju ministarstva.

"Zbog polemike koja je u proteklih nekoliko dana prisutna u javnosti, a odnosi se na sadržaje udžbenika biologije za osmi razred, zahtevao sam da se Nacionalni prosvetni savet ponovo izjasni i da svoju stručnu ocenu o tome da li je takav program u skladu sa naučnim teorijama koje prihvataju i po kojima rade biološki fakulteti, da li se i kroz njih odražava nacionalni interes, i pre svega, da li je to u najboljem interesu po obrazovanje naše dece", rekao je Ružić.

Dodaje da "upravo struka mora da se pita zbog kompleksnosti procesa i važnosti da damo najveći kvalitet obrazovanja našim učenicima". 
 
"U potpunosti razumem i podržavam da je potrebno i da učimo decu o toleranciji i međusobnom poštovanju, razumevanju različitosti i prihvatanju istih, ali na bazi priznatih naučnih teorija i u skladu sa politikama države u kojoj živimo", rekao je on.
 
Inače, u ovom udžbeniku se, u odeljku koji se bavi rodnim identitetom, navodi da postoje osobe muškog roda, osobe ženskog roda, transrodne osobe i rodno neutralne osobe.
  • Marko

    13.09.2022 08:10
    Svuda ali ne mozete u porodicu
    @Tanja
    Deca sve sto treba da znaju je da porodica ima muza, zenu a neka i decu. Deca nemaju roditelja 1 i 2 nego imaju oca i majku, pa makar bila i usvojena.
  • Tanja

    12.09.2022 17:27
    Biologija treba da se bavi i bavi se pravilom i izuzecima takođe. Otkud neke osobe samo spominjanje tih izuzetaka koji postoje u svim zivim vrstama, lazno etiketira kao propagandu? Deca imaju pravo da znaju da je 5 odsto ljudi takvo. Upravo je propaganda njihova želja da se seksualni biodiverzitet lazno prećuti ili negira.
  • pajo patak

    12.09.2022 16:00
    @Gazimestan
    pre proseravanja nauči црпски: jedinka ima onog ili onu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija