Vučić: Nikada ni posredno ni neposredno neću priznati nezavisnost Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je poslanicima poručio da Srbija neće priznati Kosovo, ali da realna politika ne može da počiva na mitovima.
Vučić: Nikada ni posredno ni neposredno neću priznati nezavisnost Kosova
Foto: FoNet/AP
U Skupštini Srbije u toku je posebna sednica na kojoj je Vučić predstavio "Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini", od 15. juna 2021. do 1. septembra 2022. godine.
"Kao neko ko se zakleo nad Ustavom Srbije, sve dok budem mogao da utičem, Srbija neće ni posredno, ni neposredno priznati jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova, niti će odustati od legitimne borbe za državne i nacionalne interese i borbe za poštovanje međunarodnog prava", izjavio je Vučić.
"Politika Srbije po pitanju Kosova i Metohije vođena je između željenog i mogućeg, s tim što narod ima maksimalističke želje, dok su nam mogućnosti oskudne", rekao je Vučić u obraćanju poslanicima Skupštine Srbije.
 
On je poručio da će, ako se zaglavimo u prošlosti, borba za bolju budućnost Srbije ostati nedostižna i da zato moli građane Srbije da budu racionalni i realni, da znaju šta je to što je moguće.
 
"Realna politika ne može da počiva na fantazmagorijama. A to znači da sopstvene mitove moramo da prilagodimo, razumevajući da na tim mitovima ne bismo mogli da opstanemo do današnjeg dana. Na Kosovu moramo da pronađemo život za Srbe, ali i za Albance. Važno je da u politici ponudimo ono što je realno moguće. Sve drugo je gubitak, pusti snovi koje nikad nećemo moći da ostvarimo", rekao je Vučić i dodao da od dodvoravanja narodu ne može ništa da se dobije.
 
Vučić je poručio da je Skupština pravo i jedino mesto gde se dubinski može voditi razgovor o Kosovu i definisati zajednički cilj koji će ne samo obavezivati, već i podstaći da se po tom pitanju prevaziđu sve političke razlike.
 
Prema njegovim rečima, to je zadatak koji moramo da završimo da bismo opstali kao država i narod, a sve ostalo vodi ka povlačenju, gubitku i novim pustim snovima.
 
On je upozorio da je opasnost na Kosovu bliska, objektivna i ozbiljna, a da Srbija ni na koji način nije učestvovala u generisanju krize, nego je uvek bila za dijalog.
 
"Nalazimo se u trenutku kada je Srbija, zbog poteza Prištine, izložena značajnim bezbednosnim izazovima", rekao je Vučić i ukazao na sve veće prisustvo specijalnih snaga prištinske policije na severu Kosova, njihovog naoružanja i oklopnih vozila.
 
Uprkos svemu, ponovio  je on, Srbija je dosledno opredeljena za dijalog, svesna da je mirno rešavanje problema jedini razuman način.
 
Sve ostalo vodi u eskalaciju i potencijalni sukob, što bi bila katastrofa za celu zemlju, upozorio je Vučić, ali je istakao i da Srbija nije slaba kao što je bila 1998, 1999, 2004. i 2008. godine, vojno i policijski je snažnija i veća, "ali je važnije da imamo više pameti i mudrosti i znamo gde su granice ozbiljnosti i odgovornosti, da uradimo sve da sačuvamo mir i bezbednost".
 
Vučić je naglasio da bi, ukoliko bi došlo do bilo kakvog sukoba na Kosovu, to bila katastrofa za Srbiju.
 
"Biću sasvim otvoren - ja ne znam kako će ovo sve da se okonča, ali daću sve od sebe da što više kompromisnih predloga prihvatimo i sačuvamo mir sa Albancima", naveo je on, ukazujući da sad ne zavisi sve samo od Srbije, jer Albanci sprovode sve protiv, od hibridnih operacija, kupovine medija, do presuda Srbima.
 
Prema njegovoj oceni, suštinski uzrok krize dijaloga Beograda i Prištine proističe iz toga da zapadni svet ne želi da poštuje Povelju UN i rezoluciju 1244 u slučaju Srbije, niti ih zanima poštovanje dogovorenih sporazuma u dijalogu.
 
"Razgovori se vode pod okriljem Evropske unije i mi smo na evropskom putu. Morate, ipak, imati u vidu da su najmoćnije zemlje EU priznale Kosovo, kao i Amerika. Oni prihvataju državnost Kosova i oni će uvek stati iza Albanaca. Ne želim da imate bilo kakve iluzije o tome. Ne postoji politika koja to može da promeni", rekao je Vučić.
 
On je istakao i da je nedavno proveo 11 sati sa predstavnicima Srva sa Kosova ubeđujući ih da se povuku sa barikada, nije im obećavao nerealne stvari, ali je uvek bio sa njima kad je bilo najteže.
 
Vučić je dodao da su se na severu, kad je krenula kampanja zastrašivanja srpskog naroda, kao reakcija na to pojavili mladići u maskirnim uniformama, bez oružja, spremni da brane sever, što je izazvalo oduševljenje stanoivnika, svi su došli da ih pozdrave, što govori dokle je situacija došla. Zbog toga je zamolio predstavnike zemalja Kvinte da shvate da postoji kraj strpljenju, jer "Srbi taj zulum ne mogu da trpe".
 
"To znači da opet ulazimo u krizu, za koju ne znamo kako će biti rešena", upozorio je Vučić, konstatujući da je dužnost NATO da se stara o bezbednosti Srba na Kosovu, a ne da sprovodi odluke prištinskih vlasti.
 
Prema njegovom mišljenju, neće biti moguće postići bilo kakav dogovor sa trenutnim rukovodstvom u Prištini, a pritisak međunarodne zajednice će se povećavati, "jer im je od kompromisa mnogo važnije da se ide ka tome da Srbija ide ka neformalnom, ali suštinskom priznanju Kosova".
  • 9

    13.09.2022 23:34
    Zaista i nema potrebe
    da dva puta radi istu stvar. Sada može samo
    sa ličnom kartom da pređe u drugu državu
    kao što ovi iz EU mogu već 20 god unazad .
  • Blu Trabant

    13.09.2022 19:42
    Skupstina je na Rts2 i gledam je. Slazem se sa predlogom Jeremiceve stranke da Srbija posalje pismo Rusiji i Kini sa zahtevom da uloze Veto u SB u za bilo koji pokusaj za stolicu Kosova u UN-u. To je jednostavno resenje koje 100% cuva suverenitet Srbije. UN stolica i 1244 su bitni sve ostalo su obmane .
  • Dasko

    13.09.2022 18:07
    Covek priznao Kosovo pre 2 nedelje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.